Coevorden – Wethouder Steven Stegen opende woensdagmiddag het FabLab Coevorden, waarbij hij welkom werd geheten door robot Nao.

Om de opening mogelijk te maken, hielpen kinderen uit Coevorden met het zoeken naar sleutelwoorden door een escaperoom te doen. Zo kon de deur naar het FabLab aan de Graaf Van Heiden Reinesteinlaan wordt geopend. De opening was online te volgen (zie filmpje hieronder).

Kirsten Kosters, FabLab-coördinator, toonde zich blij met de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en gemeente. “Dankzij de RegioDeal Noord- en Oost-Nederland kunnen wij hier kinderen enthousiasmeren voor techniek.”

Steven Stegen toonde zich trots. “Door samenwerking van De Nieuwe Veste, het Drenthe College, Ondernemend Coevorden en de gemeente hebben we dit tot stand gebracht. Het gaat hier overigens niet alleen om het ontwikkelen van jezelf, maar vooral ook om samenwerking.” Met een druk op de knop stelde hij een printer in werking, waardoor de trofee voor de winnaar van de escaperoom werd gemaakt. De winnaar is, zo maakte Jankees Klapwijk van Ondernemend Coevorden bekend, Julia Boer. Zij krijgt een tegoedbon voor een gratis workshop.

Tijdens de opnamen vertelden Machiel Mulder, leerkracht en projectleider Sterk Techniekonderwijs op De Nieuwe Veste, en vrijwilliger Inka van der Velde over alle mogelijkheden in het FabLab. Inka ontwikkelt en verzorgt de workshops.

Het FabLab is een inspirerende werkplaats voor jong en oud. Iedereen kan kennismaken met de nieuwste technieken door te werken met 3d ontwerpen en printers, lasersnijders en robots. “Door de coronamaatregelen konden en kunnen we nog niet heel veel doen”, vertelde Inka van der Velde. “Er zijn al wel enkele workshops geweest, zoals op het gebied van programmeerbaar technisch Lego.”