Coevorden – Hai Yan Jiang van Big Snack Coevorden aan de Friesestraat is ten einde raad. Eerst was er de sluiting vanwege de coronacrisis. Nu is het raak met werkzaamheden voor de deur, waardoor bezoekers maar moeizaam bij de zaak kunnen komen en er geen terras mogelijk is. Zo zit de snackbar al maanden met de gevolgen van beide gebeurtenissen.

Geen potje

“We hebben”, vertelt Hai Yan Jiang, “gebruik gemaakt van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten van de landelijke overheid. Maar er is bij de gemeente geen potje voor ondernemers, die omzetverlies hebben door de werkzaamheden in dit deel van de Friesestraat. Ik heb contact gehad met een medewerker van de gemeente, maar die zei dat er geen geld is voor omzetderving.”

Coronamaatregelen

Op zondag 16 maart werd kort tevoren aangekondigd, dat de horecazaken om 18.00 uur dicht moesten. “We zijn eerst een tijdje dicht geweest”, vertelt Hai Yan Jiang. “Half april zijn we weer voorzichtig opengegaan, alleen voor afhalen en brengen. Vervolgens mochten de terrassen weer open op 1 juni. Uit respect voor onze buurman en collega zijn we niet opengegaan na de fatale brand in ‘t Geveltje, net als andere horecabedrijven.”

Zandhopen voor de deur

Zij vervolgt: “Nog eens drie weken later, halverwege juni, begonnen de werkzaamheden in dit deel van de Friesestraat. We kunnen nu helemaal geen terras meer hebben. Klanten moeten via zandhopen onze snackbar zien te bereiken. We zitten ook nog eens in de vakantietijd, waarin veel toeristen in de stad zijn. Juli en augustus zijn voor ons de maanden, waarin we een buffer kunnen opbouwen voor andere delen van het jaar. Dat kunnen we nu helemaal vergeten.”

De werkzaamheden in dit deel van de straat duren nog circa een week, waarna het andere deel van de Friesestraat, de Bentheimerstraat en de Sallandsestraat fasegewijs volgen.

Reactie gemeente

“De gemeente heeft geen compensatieregeling, maar medewerkers van ons hebben diverse malen contact met mevrouw Hai Yan Jiang gehad. Zij hebben daar geïnformeerd over andere regelingen, waarvan zij gebruik zou kunnen maken. Wij hebben haar geadviseerd om daarover contact met haar accountant op te nemen.”