Noorden wil veel bouwen bij verbetering spoornetwerk

Noorden wil veel bouwen bij verbetering spoornetwerk

De provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland komen gezamenlijk tot Deltaplan voor noordelijk Nederland. Zij willen een kwart van de nationale woningbouwopgave voor hun rekening nemen. Dat gaat om circa 220.000 woningen extra bovenop de reeds bestaande plannen en afspraken, goed voor 100.000 woningen. Het gaat om 45.000 woningen voor Drenthe, 80.000 voor Flevoland, 45.000 voor Friesland en 50.000 voor Groningen.

Dat kan niet zonder een samenhangend pakket van investeringen in het spoornetwerk: de Lelylijn als snelle verbinding Randstad-Noorden (met 40 minuten reistijdwinst), verbetering van bestaand spoor (Amsterdam-Almere-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Emmen-Zwolle), alsmede de Nedersaksenlijn. Ook benadrukt het plan het belang van ruimte op het spoor tussen Lelystad en Amsterdam om de bereikbaarheid van Almere en Lelystad en daarmee van heel Noord-Nederland te garanderen door aanleg van de IJmeerlijn.

Dit staat in Bouwstenen voor het Deltaplan, een gezamenlijk plan van de genoemde provincies en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Het plan is gericht aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet.

Investeren in infrastructuur verbetert het vestigingsklimaat en daarmee de economische positie. De investeringen in infrastructuur zijn geraamd op eenmalig 9,5 miljard euro. Als de economische potentie van noordelijk Nederland volledig kan worden benut, groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n 24 miljard per jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *