Coevorden – De bezetting van Coevorden in 1672 door de bisschop van Münster wordt op zondag 10 juli tussen 14.00 en 15.00 uur met een kanonschot op de Weeshuisweide herdacht. Het is tevens het startschot voor de diverse activiteiten die dit jaar in het kader van het 350-jarig ontzet door Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden worden georganiseerd.

Als speciale gast is stadsheld Mijndert van der Thijnen aanwezig om te vertellen hoe hij de bezetting van Coevorden heeft beleefd. Wethouder Bea Meppelink-de Jager voert namens de gemeente Coevorden het woord. Muzikaal wordt het geheel omlijst met toepasselijke muziek uitgevoerd door een Historisch Koperquintet, bestaande uit muzikanten van De Breibergers uit Dalerpeel. Deze groep is speciaal samengesteld om diverse activiteiten van St. Garnizoensstad Vesting Coevorden muzikaal te ondersteunen. Aanwezig zijn de Schutterij van Koeverden, Miss en Mini-Miss Ganzenhoedster, Mini-Mister Ganzenhoeder en vertegenwoordigers van Exercitiepeloton Bourtange.

Op 12 juli 1672 viel de bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen, ook bekend als Bommen Berend, de vesting Coevorden binnen. De inwoners van Coevorden gingen een zware tijd tegemoet. Ze waren overgeleverd aan de soldaten van Bommen Berend. De legers bestonden in die tijd uit huurlingen, meestal het uitschot van de maatschappij, die in de veroverde plaatsen letterlijk als beesten te keer gingen. Ze maakten voor Coevorden geen uitzondering.

In hetzelfde jaar werd op 30 december Coevorden door een list van de stadsheld Mijndert van de Thijnen ontzet. Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden en Schutterij van Koeverden willen jaarlijks in het weekend, dat het dichtst in de buurt komt van 12 juli de bezetting van Coevorden door de bisschop van Münster met een kanonschot herdenken.