Coevorden – Maron en Matthew (kortweg Matt) uit Coevorden zijn inmiddels getrouwd. Zij zijn al zes jaar samen en dat werd bezegeld met een huwelijk op 8 februari in Coevorden. Vanavond is in het programma ‘Verboden liefde’ op NPO3 (20.25 uur) te zien hoe de trouwdag verliep. In dit programma wordt het leven van bijzondere koppels belicht met als overeenkomst dat hun omgeving moeite heeft met hun relatie.

Maron (26) meldde zich aan voor het programma, omdat zij en Matthew (24) best een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Matthew is geboren als meisje, maar heeft zich in dat lichaam nooit thuis gevoeld. In hun huis, omringd door vier katten, doen zij hun verhaal.

“Als klein kind wist ik al, dat ik in het verkeerde lichaam werd geboren”, begint Matt. “Toen ik twaalf was, ben ik uit de kast gekomen. Dat werd toen afgedaan als een fase, die wel voorbij zou gaan. Ik kwam ermee in de knoop te zitten en ik had niemand om mee te praten. Met mijn ouders heb ik het de jaren erna niet meer over gehad.”

Voor zijn achttiende verjaardag leerde Matt Maron kennen en hij stelde zich voor met de woorden “Hoi, ik ben Matt en ik ben transgender.” Maron vond dat geen probleem. “Ik heb hem altijd al gezien als man.” Om wrijving binnen de familie van Matt te voorkomen, werd eerst zijn meisjesnaam nog gebruikt.

Weinig contact

“Mijn moeder”, vertelt Matt, “bleef mij echter aanspreken met mijn meisjesnaam. De situatie is dusdanig verslechterd, dat ik inmiddels twee jaar geen rechtstreeks contact met haar heb gehad.” Maron vult aan: “We houden haar via berichtjes wel op de hoogte van de operaties die Matt ondergaat om de eer aan onszelf te houden. Er komt wel respons, maar dat is heel kort.”

Binnen een maand ligt Matt weer op de operatietafel voor de volgende fase in de transitie, die daarmee bijna is afgerond. Er was eens een promo van het programma op Facebook, daarop heeft mijn moeder gereageerd met de woorden “dat de vork anders in de steel zit.” Mijn stiefvader gebruikt nog steeds mijn meisjesnaam. Wat de reden is? Geen idee wat er achter zit. Het is niet alleen voor haar, maar zeker voor mij moeilijk.”

Vader

Matt krijgt inmiddels wel steun van zijn vader. Matt: “Hij had het er in het begin ook wel moeilijk mee. Toch is hij met me meegegaan naar een gesprek met de psycholoog en hij kon zien dat ik gelukkiger zou zijn als man. Dat was voor hem genoeg. Mijn vader en ik hebben er goed over kunnen praten.”

Positief

De moeder van Maron reageerde positief. “Wel zei zij”, aldus Maron, “dat het best een moeilijk traject zou zijn en dat het ook voor mij zwaar zou zijn. Toch is dat meegevallen, omdat ik me op het ergste had voorbereid. Als je er positief in gaat, komt je er positiever uit.”

Veel reacties

Matt en Maron hebben veel reacties gehad naar aanleiding van het programma ‘Verboden liefde’. “Gelukkig”, laat Maron weten, “was dat vaak positief. Die reacties komen niet alleen via social media, maar ook in mijn bloemenwinkel in Coevorden.” Matt is postbode en hij wordt regelmatig staande gehouden. “Ook ik krijg veel positieve reacties.”

Huwelijk

Het stel is heel gelukkig samen. “We hebben grotendeels dezelfde vriendengroep en dat voelt fijn.” Tijdens een concert van hun favoriete band ‘In this moment’ in Amsterdam ging Matt op zijn knie om Maron ten huwelijk te vragen. Matt had tevoren al om de hand van hun dochter gevraagd bij de ouders van Maron. Bovendien zijn zij allebei vanuit huis getrouwd: Maron bij haar moeder en Matt bij zijn vader. “Het was een turbulente dag”, lacht Matt. “Een dag met heel veel sneeuw. ’s Morgens stond ik in alle vroegte sneeuw te ruimen.”

Respectvol

Het koppel is zeer te spreken over de opnamen voor het televisieprogramma. “De mensen waren heel open en eerlijk. Wij mochten een preview zien en konden nog aangeven wat wij graag wilden veranderen. Het was heel respectvol”, vertelt Matt. Zij vonden het wel spannend om zichzelf op de nationale televisie te zien. “Het was ook wel emotioneel”, concluderen zij.

In de uitzending van vanavond worden de stellen apart belicht. In de laatste aflevering van volgende week komen zij bij elkaar. “Inmiddels zijn de contacten met het koppel Sam en Stephan zo goed, dat wij binnenkort een weekend naar het stel in België gaan. We hebben heel regelmatig contact”, aldus Maron. “De gemene deler is, dat we allemaal min of meer hetzelfde hebben meegemaakt. Tussen alle stellen onderling is veel respect.”