Gees – De jaarlijkse korpsavond van de brandweerposten in de gemeente Coevorden vond vanavond, woensdag 17 mei, plaats in De Zwerfkei in Gees. De avond stond eerst in het teken van het welkom heten van nieuwe leden, afscheid, het uitreiken van diploma’s en aandacht voor de jubilarissen. Daarna was het tijd voor bijpraten en muziek. Burgemeester Renze Bergsma reikte de diploma’s en medailles uit. “Ik bedank graag al deze supervrijwilligers voor wie ik veel respect heb.”

Sander Bosma is sinds 1 januari van dit jaar hoofd incidentbestrijding van de korpsen in de gemeente (Coevorden, Schoonoord, Sleen, Zweeloo, Zwinderen). Nadat hij zich kort had voorgesteld gaf hij een overzicht van het aantal meldingen in de periode mei 2022-mei 2023. “Er waren in totaal 337 meldingen. Daarbij ging het in 178 gevallen om brand, er werd 43 keer uitgerukt voor een ongeval, er waren 50 meldingen in het kader van het Openbaar Meldsysteem (automatisch brandalarm) en 66 overige meldingen, die leefmilieu, gezondheid en dienstverlening betreffen.”

Hij noemde enkele heftige gebeurtenissen, zoals ongevallen met dodelijke afloop. “Bij dit soort incidenten is het mooi, dat een professioneel brandweerteam klaarstaat dat hulp biedt en bovendien steunen de teamleden elkaar.”

Nieuw

De brandweerlieden waren in groten getale aanwezig, al ontbraken er wel enkele die werd genoemd tijdens de avond. Nieuwe mensen bij de brandweer zijn Melany Dieters, Martijn Rohling, Kevin Koopman en Sander Grooten (Coevorden), Wouter van Os (Zwinderen) en Jeffrey Kiers en Herbert Nijhoving (Zweeloo).

Afscheid

Brandweerlieden die afscheid namen, waren Lars Nijhoving (Zweeloo), Johnny Guttink (Coevorden), Darnell Bakker (Coevorden), Barbara Doldersum (Coevorden) Mariska Oving van Bueren, 14 jaar actief (Schoonoord), Geert Nijhoving, 23 jaar actief (Zweeloo). Afhankelijk van de duur bij de brandweerkorpsen was er een legpenning. Gerrit Roest, niet aanwezig, was 20 jaar actief bij de brandweer in Schoonoord.

Medaille

Mariska en Geert kregen een medaille voor Openbare Orde en Veiligheid, toegekend bij Koninklijk Besluit. De uitreiking van de medaille aan Roest volgt op een later tijdstip.

Diploma’s

Diploma’s voor diverse opleidingen waren er voor Justin Homan, Johnny Guttink en Theodoor Passman (Coevorden), Kornelis Huizinga en Niels Vrielink (Schoonoord), Dennis Dorgelo, Henk Hoving en Jeffrey Reurink (Sleen), Arno Renting, Bastiaan Bouwknegt, Julian Taekema, Bart Koekoek en Jarno Eising (Zweeloo) en Ronnie Seubers, Gerben Blom, Rik Oosterveld, Jarno van Dalen en Rik Hilbrands (Zweeloo) en Berjan Rood. Van drie van hen was het diploma nog niet binnen, maar dat volgt zo snel mogelijk.

Jubilarissen

Daarna volgde een reeks jubilarissen: Coevorden: Leon Bruinsma, 12,5 jaar; Sleen: René Kemper, 12,5 jaar; Eddy Heeling, 30 jaar; Henk Groothuis, 35 jaar; Gerco Bloemhof, 35 jaar. Zweeloo: Gert Vrielink en Joop Timmer, allebei 25 jaar bij de brandweer; Zwinderen: Roelof Zwaan, 20 jaar. Over ieder van hen had de burgemeester wel wat te vertellen, mede dankzij de collega’s van de betrokkenen.