Schoonoord/De Kiel – Weten wat je eet, waar je eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Daarmee zijn kinderen van de basisscholen in Schoonoord en De Kiel bezig. Zo maakten zijzelf en enkele oma’s van de kinderen recepten. Wethouder Joop Brink reikte woensdagochtend op de school in De Kiel de eerste receptenboekjes uit. De boekjes moeten aanleiding zijn om af en toe stil te staan bij gezond en lekker eten.

Brink: “De ontwikkeling van die kennis begint bij kinderen op de basisschool. Daarom vind ik het mooi dat de kinderen van de basisscholen in Schoonoord en De Kiel hiermee bezig zijn!”

Boerenkool

De kinderen hebben dit jaar eigen schoolmoestuintjes gekregen. Vorig jaar is er boerenkool geplant. Die werd door de kinderen eind vorig jaar geoogst en de ouders werden uitgenodigd voor een maaltijd met stamppot boerenkool op het menu. Dit jaar is door de S.J. van Royenschool witte kool gezaaid, die wordt ingemaakt tot zuurkool. In december worden de ouders weer uitgenodigd voor het nuttigen van een stamppot.

Drentse cultuur

Gezondheid, historie en de betrokkenheid van de dorpsbewoners staan centraal in het project. Er wordt de link gelegd met de geschiedenis van voeding in Drenthe. Daarvoor wordt samengewerkt met onder andere het Drents Archief en het Drents Museum. In mei hebben de kinderen een bezoek gebracht aan beide organisaties. Daar hebben ze wat geleerd over de Drentse cultuur en de voeding door de eeuwen heen binnen onze provincie. Binnen Schoonoord wordt volop samengewerkt om het project te doen slagen. Zo is Openluchtmuseum Ellert en Brammert erbij betrokken. In het museum is een tuin met vergeten groenten aangelegd.

Het project draagt hiermee bij aan een gezonder Coevorden. Daardoor kwam het in 2018 in aanmerking voor subsidie uit het stimuleringsprogramma Gezond in Coevorden. Met dit programma wil Coevorden gezondheidsverschillen verkleinen en gezondheid en een gezonde leefstijl bevorderen.