Coevorden/Schoonoord/Amstelveen – Stichting Petje af bestaat vijftien jaar. Dat werd donderdagmiddag gevierd in het gebouw van KPMG in Amstelveen. Drie kinderen van Petje af Coevorden waren daarbij aanwezig, een bijzondere ervaring. Lieke, Mearle en Ruben werden door Petje af NL uitgekozen via een prijsvragenwedstrijd om mee te gaan en een mystery guest te ontmoeten. Dat bleek koningin Maxima te zijn.

Koningin Maxima en 25 kinderen van Petje af uit het hele land gingen in gesprek. De kinderen vertelden over hun ervaringen, wat zij geleerd hebben en wat zij later graag willen worden. In aanraking komen met inspirerende rolmodellen en diverse beroepen om de wereld van kinderen van 10 tot en met 14 jaar te vergroten en de kansengelijkheid te bevorderen is het doel van Petje af. Mearle vertelde, dat zij veel heeft geleerd bij de workshop fotografie en dat zij samen met haar moeder natuurfoto’s heeft gemaakt. Lieke vond tot nu toe het allerleukst het verhaal van een stewardess over haar werk. Ruben vertelde, dat hij door de presentaties op elke derde zondag van het thema steeds meer zelfvertrouwen kreeg en op school een 9 op zijn boekbespreking had gekregen.

Coevorden/Schoonoord

Petje af in Coevorden ging vorig jaar september van start in Coevorden, reeds in maart van dit jaar gevolgd door nog een groep Petje af in Schoonoord. Locatiemanager is Manda Boon-Striper uit Sleen. Nog meer informatie staat op de website van Petje Af. Wie vragen heeft, kan mailen naar coevorden@petjeaf.nl. De activiteiten beide groepen staan op Facebookpagina van Petje Af Coevorden.

Congres

Na het werkbezoek hielpen de kinderen, onder wie Lieke en Mearle, mee bij de ontvangst van de ruim tweehonderd gasten van een congres. Zij deelden de badges uit. Ruben ontpopte zich tot een ware horecatijger en hielp bij de drankjes. “Ik had niet verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden“, reageerde hij.

Tijdens het congres stond directeur-bestuurder Brecht van Schendel stil bij wat Petje af de afgelopen vijftien jaar heeft gerealiseerd: “We bieden op dit moment aan 45 groepen kinderen ons programma van dertig zondagen per jaar aan. Dat is geweldig! Er zijn echter heel veel meer kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben.” Ze riep de aanwezigen op hieraan bij te dragen. Carola Schouten, minister van armoedebeleid, participatie en pensioenen, nam de gasten mee in haar ideeën over kansengelijkheid en ging in op de situatie van dit moment; “Petje af is enorm belangrijk en we moeten meer doen om alle kinderen dit te kunnen bieden.” Karim Amghar, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, televisiemaker en docent van Marokkaanse afkomst vertelde over zijn levensloop en visie over wat volgens hem nodig is om kansengelijkheid te vergroten: “Veertig procent leer je op school, maar zestig procent leer je buiten school, laten we samen onze verantwoordelijkheid hierin nemen.” Het congres had boeiende sprekers. Jacobine Geel was dagvoorzitter, samen met één van de deelnemers van Petje af.

Kansengelijkheid

Niet alle kinderen in Nederland krijgen gelijke kansen zich te ontwikkelen voor hun toekomst. Dat constateerden de oprichters van Petje af vijftien jaar geleden tijdens hun afstudeerstage aan de pabo. Zij startten met Stichting Petje af als aanvullend programma op het reguliere onderwijs om kinderen mee te nemen in de wereld en daarmee hun toekomstkansen te vergroten. Met haar programma maakte Petje af de afgelopen jaren voor duizenden kinderen het verschil: “Bij Petje af heb ik ontdekt dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht”, was één van de reacties.

Foto: Petje af Coevorden.

Zie ook:

“Stempel zetten op een betere wereld”