Coevorden – Meer dan vijftig kinderen en volwassenen genoten zondagmiddag in Hofpoort Incluis van de muzikale theatervoorstelling voor kinderen over het ijzerkoekenoproer.
Theaterbedrijf Maters & Roberti stonden garant voor de voorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met Theater Hofpoort en Stedelijk Museum Coevorden. Wim van Maters & Roberti en Gertjan Keen van Theater Hofpoort zaten achter de knoppen, Marion Maters en Mathijs Zuidema speelden alle rollen.

Tevoren werden even wat begrippen als magistraat, het ijzerkoekenoproer en klerk doorgenomen, maar de kinderen wisten vaak heel goed wat dat allemaal betekent.

Het was een erg leuke voorstelling, waarin de aanleiding voor het ijzerkoekenoproer uit de doeken werd gedaan. Het kwam uiteindelijk allemaal op z’n pootjes terecht, waarbij zowel de voor- en tegenstanders van het ophalen en uitdelen van de ijzerkoeken zich de winnaars voelden.

Vroeger werden de ijzerkoeken (kniepertjes) op nieuwjaarsdag uitgedeeld aan de armen. Toen het stadsbestuur deze traditie in 1770 wilde verbieden, ontstond een opstand. Het stuk gaat over een deftige dame, die bij de dominee klaagt dat de arme mensen met nieuwjaar aan elke deur om ijzerkoeken komen zeuren. De dominee schrijft een brief aan de magistraat. Die moet dus iets doen, al zit hij liever aan het kerstdiner. IJzerkoekenbakster Greet pikt het niet. Ze roept heer Harmen Slingenberg te hulp en samen organiseren ze een heuse opstand met het gewenste resultaat.
Na de voorstelling werden her en der complimenten uitgedeeld aan de spelers van deze historische gebeurtenis.

Tevoren en na de voorstelling bakten Vrouwen van Nu overheerlijke kniepertjes (ijzerkoeken).

Dag rond ijzerkoekenoproer

Net als vorig jaar wordt het ijzerkoekenoproer nagespeeld, dat vindt plaats op zaterdag 21 december. Na de optocht is er nog van alles te doen en er zijn twee voorstellingen in Theater Hofpoort. Inmiddels zijn daarvoor kaarten te stellen via de website van het theater.

Zie voor meer nieuws daarover:

Het wordt weer onrustig in de stad