Coevorden – Dit schooljaar zijn de drie openbare basisscholen in Coevorden gestart met het project ‘De Gouden Handjes’, dat zich richt op kinderen van wie het talent meer aan de praktische kant ligt. “De eerste ervaringen zijn zeer positief en de kinderen zijn helemaal in hun element”, vertelt Christa Benjamins.

Elke week komt een groep van tien kinderen van de Parkschool, de Buitenvree en de Wilhelminaschool op woensdagochtend bij elkaar in het speciale technieklokaal van de Buitenvree. “Deze kinderen zijn meer praktisch ingesteld”, legt Christa uit. “Het zijn bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben om de lesstof te volgen of het lastig vinden om langdurig in de klas te zitten. De kinderen krijgen een jaarprogramma aangeboden dat echt op de praktijk is gericht. Daar beleven ze heel veel plezier aan.”

Aandacht

Het geeft haar zelf ook veel energie. “Ik word er heel enthousiast van. De diversiteit binnen het programma draagt daar ook aan bij. Zo zijn we niet alleen actief in het lokaal, maar hebben we bijvoorbeeld ook al activiteiten uitgevoerd in een supermarkt en bij De Nieuwe Veste. Het doet ook veel met de kinderen. Ze krijgen hier net wat meer aandacht en krijgen echt de ruimte om te ontdekken waar hun talenten liggen. Ze zijn helemaal in hun element en je ziet ze stralen.”

De scholen, onderdeel van Onderwijsstichting Arcade, werken nauw samen met de gemeente Coevorden, bedrijven en De Nieuwe Veste. “Dat is toch wel uniek te noemen”, aldus Christa die de praktische uitvoering verder toelicht. “In hun portfolio beschrijven ze wat ze graag willen ontwikkelen. Er moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan wat meer zelfredzaamheid, omgaan met andere mensen, maar ook hele praktische zaken zoals leren koken. Tijdens gesprekjes komt dat ook aan de orde. Mooi is ook dat de kinderen zelf ook hun eigen vorderingen zien. Ze zijn beter gemotiveerd, omdat ze onderwijs krijgen dat bij hun past.”

In onderstaand filmpje delen Christa Benjamins en de deelnemende kinderen hun ervaringen.