Kickstart Cultuurfonds doneert dit jaar bijna 20 miljoen euro aan de culturele sector die helaas nog steeds in zwaar weer verkeert. Het doel van dit tijdelijke noodfonds is ondersteuning van de sector bij het coronaproof en live kunnen ontvangen van publiek, zodat iedereen kan blijven genieten van kunst en cultuur. De komende dagen gaat het loket weer open voor aanvragen van producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters uit heel Nederland. Op welke data dat het geval is en aan welke criteria de aanvragers moeten voldoen staat op de website van Kickstart Cultuurfonds.

Een aanvraag is eenvoudig bij één loket in te dienen en wordt binnen vier weken afgehandeld. Het kan onder meer gaan om hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen, het opstarten of aanpassen van coronaproofproducties en tegemoetkoming in achterblijvende publieksinkomsten vanwege de anderhalvemetersamenleving. Nieuw dit jaar is dat ook aanvragen kunnen worden ingediend voor coronagerelateerde communicatie-inspanningen en kosten die producenten en musea maken om hun producties of tentoonstellingen geschikt te maken voor streaming en online aan te bieden aan publiek.

Kickstart Cultuurfonds werd in 2020 opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation in samenwerking met een grote groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. De private cultuurfondsen zijn Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.

Vorig jaar werd door het fonds al 16 miljoen euro uitgekeerd. Theater Hofpoort en Museum Thijnhof kregen toen bijdragen uit dit fonds. Het theater kreeg de bijdrage voor het inrichten van een tijdelijk theater aan de Sint Jansstraat. Met de donatie van het Kickstart Cultuurfonds kon Thijnhof aanpassingen doorvoeren om de inrichting te verbeteren en het treffen van tijdelijke extra publieksvoorzieningen.