Aalden – De kerk in Aalden heeft een heuse metamorfose ondergaan. Er is een multifunctionele kerkzaal gerealiseerd, die aan vrijwel alle eisen van deze tijd voldoet. De zaal is uitermate geschikt voor concerten, festiviteiten en verenigingsactiviteiten. Vanmiddag konden belangstellenden een kijkje nemen in de kerk, De Drieklank aan de Kerkstraat.

Voorzitter Hans Hordijk van de kerkenraad en ouderling Hilly Popken zijn trots op het eindresultaat. De verbouwing was een moeilijke puzzel. Want hoe creëer je een modern gebouw, maar behoud je wel het godsdienstig karakter en hoe doe je recht aan de sfeer van het kerkgebouw?

Alle betrokkenen zijn erin geslaagd om de multifunctionaliteit van het kerkgebouw gestalte te geven. De kerk is flink gemoderniseerd, maar de karakteristieke elementen zijn gebleven. Van sfeer tot inrichting, van akoestiek tot lichtinval. De kerk is klaar voor de toekomst en moet uitgroeien tot een sociaal-cultureel centrum, een ontmoetingsplaats.

Na bijna tien jaar wikken en wegen, inspraak en overleg was het zover, dat de klus kon worden geklaard. De plannen werden in ruim anderhalf jaar gerealiseerd, mede dankzij de inzet van ruim tachtig vrijwilligers.

Vervanging

De houten kerkbanken zijn vervangen door moderne stoelen, de houten vloer maakte plaats voor een stevige nieuwe vloer, de toiletgroepen werden gemoderniseerd, een nieuwe keuken is geïnstalleerd, er werd ledverlichting aangebracht en de wanden en plafonds zijn geverfd. De kerk beschikt verder over multimediavoorzieningen.

Kerk meer benutten

Hordijk en Popken zijn duidelijk: het multifunctionele gebouw moet geld in het laatje brengen om het kerkgebouw te exploiteren. “De kerkfunctie staat centraal maar daarnaast zal de kerk ook op cultureel en maatschappelijk terrein veel meer benut moeten worden.” Gedacht wordt aan exposities, concerten, lezingen en vergaderingen en activiteiten van verenigingen.

Het liturgisch meubilair heeft een centrale plaats op het podium behouden evenals het doopvont in het midden van de zaal. Bij andere gelegenheden kan dit alles worden weggehaald. Op het vergrote podium is daarmee alle ruimte voor uitvoeringen. De zaal is geschikt voor maximaal tweehonderd personen.

Foto’s: Saskia Kluwen.