Zwinderen/regio – Een week gratis kamperen op de camping in Zwinderen. Dat is mogelijk voor mensen, die het niet zo breed hebben en die een week er tussenuit eens verdienen.

Dat biedt Kennet, sinds 19 maart een officiële stichting. Het bestuur bestaat uit Renée Loth, Henk Diedering en Ina Euving. Zij ontplooien al een paar jaar hun activiteiten. Zo konden zij in 2019 twaalf gezinnen een vakantie gunnen en dat was ook mogelijk voor tien gezinnen in 2020.

“De mensen moeten wel van kamperen houden. Er staat een nette caravan met voortent en slaaptent en tuinstoelen klaar op een ruime plek. Bovendien kunnen zij kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het zwembad, dat er pal naast ligt”, vertelt Ina Euving.

De gezinnen vormen op de camping geen uitzondering en kunnen dan ook in alle rust van hun vakantie genieten. “Wij krijgen na afloop leuke kaartjes of mailtjes. Maar, zij zijn tot niets verplicht. Zij moeten zich gewoon gasten voelen.”

Voorzieningen

“In de caravan en de tent staan opgemaakte bedden klaar dankzij onze vrijwilligers. We zijn hen zeer dankbaar. Wie geen vervoer heeft: wij kunnen mensen halen van en brengen naar hun woonadres. Het vervoer ter plaatse dienen zij zelf te regelen, net als het het eten en drinken.” Er is een kookgelegenheid in de caravan. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen dichtbij. Sponsors zorgen voor een verrassingspakket. Die sponsors zijn Bakkerij Eising, Bio Oosting Eieren en De Blauwe Bes. De kerk zorgt voor een verrassing voor de kinderen.

Selectie

Via de schuldsanering van de gemeente, het Leger des Heils, schuldbemiddeling voor kleine ondernemers en de Voedselbank wordt de selectie van de gezinnen gedaan. Stichting Kennet heeft hiermee geen bemoeienis. Het werk van de stichting beperkt zich tot het noorden van het land.

“We zijn”, aldus Ina Euving, “deze periode bezig met het leggen van contacten. Dat hangt een beetje af van de coronamaatregelen. We willen immers de mensen niet teleurstellen met de mededeling dat het niet kan doorgaan.”

Helpen

Het doel van de stichting is om mensen te helpen. Ina: “De vraag daarbij was je kunt doen voor mensen in je eigen omgeving. Er leven zoveel mensen onder de armoedegrens.” Dat merkt Ina bijvoorbeeld als de gasten borg moeten betalen voor het zwembad. “Dat kunnen zij vaak niet voorschieten, maar dat doen wij nu voor de mensen. Wij willen gewoon graag iets voor een ander doen.” De campinggasten zijn wel verplicht om een bewijs van een WA-verzekering te tonen.

Sponsors zijn nodig

Het bestuur van Kennet is blij met de sponsors. “We hebben heel trouwe sponsors. Soms is er een bedrijf dat een groter bedrag sponsort. Het geld is hard nodig voor het betalen van een seizoensplek, die kost ongeveer 2.000 euro, en eventuele onkosten. De caravan wordt intensief gebruikt, dus er moet wel eens wat worden gerepareerd. De kosten zijn per persoon per dag 6 tot 7 euro. We gaan instanties nog benaderen voor financiële steun”, besluit Ina. De stichting zoekt daarnaast nog een vrijwilliger, die een website voor de stichting wil maken.

Wie informatie wil, kan mailen naar kennet-vakantie@outlook.com.