Coevorden – Mathijs Meppelink, Britt van de Bosch, Roos Schottert, Marlon Schlepers en Frija Klaassen zijn de beste debaters van 4vwo van De Nieuwe Veste. Dat bleek vandaag tijdens de Politieke Jongerendag in de raadzaal in Hof van Coevorden. In december werd reeds zo’n dag gehouden voor havoleerlingen.

Een jury, onder wie raadsleden, beoordeelden de leerlingen. Namens de jury maakte Ton Soppe van BBC2014 de winnaars bekend. Van 8.30 tot 15.00 uur waren de leerlingen in touw om hun voorstellen te presenteren, in debat te gaan en te stemmen over de voorstellen.

Voorstellen

De partij Gezond Sporten Coevorden pleitte voor de aanleg van een sportparkje in het centrum van Coevorden. De politici in spe hadden daarvoor hun oog laten vallen op de parkeerplaats tegenover het casino bij de Weeshuisweide.

Coevorden First! wilde zich inzetten voor het imago van Coevorden. Wat deze raadsleden betreft zijn er verbeterpunten, die tot stand kunnen worden gebracht door middel van een schoolproject en een themaweek, gecombineerd met de start van de culturele gemeente.

De Partij voor Onderwijs was voor het samenvoegen van basisscholen, die kampen met te weinig leerlingen. Het samenvoegen van de BWB-school in Dalen, de Markeschool in Wachtum en de Stidalschool in Dalerveen in één schoolgebouw leek deze partij een goed plan.

Vrij Coevorden wilde graag een lesprogramma voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en een verplaatsbaar monument, dat op diverse locaties in de gemeente Coevorden kan komen te staan. Dit voorstel stond in het teken van 75 jaar vrijheid.

Medioco wilde een kortingspas instellen voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimu en deze wilde samenvoegen met de reeds bestaande Doe-Mee-Pas van de gemeente.

Tot slot wilde Wij Staan voor Preventie bewerkstelligen dat mentale problemen van jongeren worden voorkomen of bestaande klachten worden verminderd.

Na al deze discussies complimenteerden Ton Soppe in zijn rol als raadslid, Maarten Verheijen van De Nieuwe Veste en Waylon Ankone van Jongerenraad Coevorden de leerlingen met het verloop van de dag.

Mavoleerlingen

Er komt nog een Politieke Jongerendag: op donderdag 26 maart is het de beurt van de mavoleerlingen van De Nieuwe Veste.