Coevorden – Joop Brink kreeg zojuist tijdens de bijzondere raadsvergadering met installatie van de wethouders de Zilveren Ster van Coevorden. Brink neemt afscheid als wethouder. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het sociaal domein in de gemeente Coevorden.

Als raadslid en wethouder zette Joop Brink zich er actief voor in, dat inwoners kunnen meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door een opleiding te kunnen volgen en te kunnen werken, maar ook door gezond te leven en te kunnen sporten.

Basis gelegd

Burgemeester Renze Bergsma roemde Joop Brink vanwege zijn langetermijnblik. “Joop keek graag verder dan de huidige bestuursperiode om daarmee een bijdrage te leveren aan de toekomst van de volgende generatie. Als wethouder zette Joop vooral in op sport en preventie. Met het lokale sport- en preventieakkoord ‘Gezond Coevorden’, de inzet van de buurtsportcoaches en privatisering en de kwaliteitsimpuls van de buitensportaccommodaties legde Joop een basis voor een gezonde gemeente Coevorden. Een gemeente waarin we meer mensen in beweging krijgen en houden en waar gezond gedrag wordt gestimuleerd. Ook op provinciaal niveau leverde Joop een grote bijdrage, onder andere in de totstandkoming van het meerjarenprogramma ‘Drenthe Samen
Gezond in Beweging’.”

“Ze zeggen wel eens”, vervolgde Bergsma, “dat politiek verslavend is. Ik heb het dan over jouw passie, het zit diep in jouw hart. Dat vuurtje blijft nog wel even branden. Als het wethouderschap uitgevonden had moeten worden, had Joop dat gedaan. Nu, na acht jaar neemt hij afscheid van het wethouderschap. Jouw inzet is alom gewaardeerd. Jouw bestuurlijke kwaliteiten en jouw achtergrond in de zorg kwamen goed van pas. Een hoogtepunt was, dat Coevorden vorig jaar gastgemeente was in de Nationale Sportweek. Je was echt overal bij. Niet voor niets werd je vorig jaar verkozen tot beste Drentse bestuurder van 2020-2021.” Gisteren, tijdens de laatste collegevergadering, werd Joop ontvangen in sporttenue terwijl ‘The eye of the tiger’ uit de boxen klonk. We hebben een work-out gedaan met de buurtsportcoaches en Jeroen Huizing heeft een portret van een markant wethouder geschetst.”

Vierde Zilveren Ster

Joop Brink is de vierde inwoner van de gemeente, die de Zilveren Ster kreeg. In september speldde hij tijdens de Nationale Sportweek het derde exemplaar zelf op bij rolstoeltennisser Tom Egberink. Eerder kregen toenmalige wethouder Jan Zwiers en voormalig brandweercommandant Folkert Sinnema de Zilveren Ster.

Joop Brink is nog niet klaar met de lokale politiek, want hij is nu weer raadslid. “Ik voel me gepromoveerd, want het raad is het hoogste orgaan in de gemeente. En dat zullen ze weten ook”, zei hij richting wethouders.