Coevorden – Stichting Inwoners aan Zet is sinds donderdagmiddag een feit. Deze stichting ondersteunt vrijwilligers, die allerlei activiteiten ontplooien, maar geen stichting of vereniging vormen. Het werkgebied is de gehele gemeente Coevorden.

“Niet de hele rompslomp”

Deze vrijwilligers voelen zich betrokken bij hun leefomgeving en gaan eenvoudigweg aan de gang met hun plannen. Krijgen de initiatieven een structureler karakter, dan dienen zich allerlei andere zaken aan. Bijvoorbeeld op het gebied van fondsenwerving, deelnemersgelden, contributies, het huren van een ruimte of het regelen van verzekeringen. ‘Veelal willen deze inwoners”, aldus secretaris Herman Scholte van de stichting, “niet de hele rompslomp van het oprichting van een vereniging of stichting. Daar komt nogal wat bij kijken, zo hebben wij zelf aan den lijve ondervonden. Je moet naar de Kamer van Koophandel, er komen allerlei formulieren aan bod en er moet een website worden ontwikkeld. Deze groepen vrijwilligers kunnen nu terecht bij onze stichting.”

Zo kunnen inwoners worden ondersteund bij financiering van initiatieven en andere zaken die aan bod komen. De gemeente heeft daaraan subsidie toegekend. Wel is er sprake van tijdelijk onderdak. Aan de hand van een draaiboek worden de vrijwilligers ondersteund door de stichting. Na een afgesproken periode zullen de vrijwilligersgroepen zelfstandig verder moeten gaan.

Paraplu

De officiële presentatie van donderdagmiddag vond plaats in het gebouw van Maatschappelijk Welzijn Coevorden aan de Van Eijbergenstraat. De inleiding werd verzorgd door voorzitter Peter Gras. “Wij willen een brugfunctie voor al die initiatieven vervullen. Wij gaan geen taken overnemen, maar wij willen de vrijwilligers in staat stellen hun activiteiten te realiseren.”

Wethouder Joop Brink noemde de stichting “een paraplu, waaronder mensen kunnen schuilen.” De wethouder voorziet een mooie toekomst voor de stichting. De wethouder zou met een druk op de rode knop de website www.stichtinginwonersaanzet.nl presenteren, maar de techniek liet hem even in de steek. Toch verscheen even later de website wel in beeld.

Het initiatief voor Stichting Inwoners aan Zet ontstond naar aanleiding van een wens van Maatschappelijk Welzijn Coevorden. Deze organisatie wilde een orgaan in het leven roepen om financiering van initiatieven van inwoners mogelijk te maken zonder oprichting van een vereniging of stichting.

Bestuur

Naast Peter Gras en Herman Scholte zijn de bestuursleden Arnold Littel (penningmeester) en Gijsje Gramsma (lid). Peter Gras bedankte Margreet Teunissen van Maatschappelijk Welzijn voor haar ondersteuning.

Op de foto bovenin v.l.n.r. wethouder Joop Brink, Arnold Littel, Peter Gras, Gijsje Gramsma en Herman Scholte.