Coevorden/regio – In juli vorig jaar diende toenmalig raadslid Nina Jasperse (PvdA) een motie in voor de bestrijding van menstruatiearmoede. Die motie werd raadsbreed aangenomen.

Een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland heeft wel eens moeite met het bekostigen van menstruatieproducten. Het kan vrouwen en meisjes in de weg zitten bij schooldeelname, bij het sporten of op het werk. Daarnaast wordt door geldgebrek soms gekozen voor ongeschikte alternatieven die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs infecties.

In januari maakte de gemeente bekend dat zij hiervoor gaat samenwerken met het Armoedefonds. De eerste resultaten zijn inmiddels een feit. Zo’n dertig beheerders van wijkgebouwen, multifunctionele accommodaties, scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke gebouwen werden benaderd met de vraag of ze uitgiftepunt van menstruatieproducten willen worden. Op dit moment zijn er tien uitgiftepunten. De gemeente wil daar graag nog een aantal aan toevoegen.

Bezoek

Aanstaande donderdag 7 april gaat Nina Jasperse op bezoek bij één van de uitgiftepunten, MFC Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan in Coevorden. Coördinator Helma Bosgraaf van Ravelijn Verbindt vertelt ter plekke over de ervaringen tot nu toe.

Laagdrempelig

Op basis van onderzoek en bevindingen elders uit het land wil de gemeente Coevorden menstruatieproducten op een laagdrempelige manier en onder toezicht aanbieden. Meisjes en vrouwen vinden het namelijk moeilijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Zowel bij henzelf, als binnen de hulpverlening vormt menstruatie en menstruatiearmoede een taboe.

MUP’s

Het Armoedefonds is landelijk actief om menstruatiearmoede te bestrijden en verzorgt in Coevorden voor de verspreiding en de contacten met alle uitgiftelocaties. Zij noemen dat een MUP; een Menstruatieproducten Uitgiftepunt.

De tien MUP’s zijn op dit moment: Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Van Eijbergenstraat 5, Coevorden; Dorpshuis Schoonoord, Kerklaan 9; Dorpshuis Dalerpeel/Nieuwe Krim, Oranjestraat 2, Dalerpeel; De Nieuwe Veste, Van Heeckerenlaan 2, Coevorden; Bibliotheek, Haven 4, Coevorden; Dorpshuis De Kom, Middendorp 25, Wachtum; Esdal College, Beatrixlaan 14A, Oosterhesselen; MFC Ravelijn Verbindt, Linthorst Homanlaan 1, Coevorden; Voedselbank Coevorden, Linthorst Homanlaan 1, Coevorden; Dorpshuis de Tiphof, Lindenlaan 2, Geesbrug.

Wie ook MUP wil worden kan contact opnemen met het Armoedefonds via info@armoedefonds.nl.