Coevorden/Sleen – “Het voelt als een andere wereld.” Dat zei Nikita, een van de circa twintig Oekraïense jongeren die momenteel Nordhorn en Coevorden bezoeken. Hij vindt het opvallend dat er zoveel bloemen te zien zijn. Hij is voor het eerst buiten Oekraïne. “Dus voor mij is alles nieuw.”

Heel wat meegemaakt

Coevorden en Nordhorn, sinds ruim zestig jaar partnersteden, namen het initiatief om contact te leggen met de Oekraïense stad Chuuiyiv, ten zuidoosten van Charkov, het gebied dat onder vuur ligt. De jongeren hebben daardoor al heel wat meegemaakt, ook op het persoonlijk vlak door verlies van dierbaren. Een paar dagen geleden nog werd het dorp waar een van de jongeren woont belaagd en viel er een bom. Er werd uiteraard meteen contact gezocht, gelukkig was dat redelijk goed afgelopen.

Programma

Nordhorn en Coevorden zorgen gezamenlijk voor een programma om de jongeren even een wat andere tijd en wat ontspanning te bezorgen. De jongeren overnachten in Nordhorn en worden begeleid door drie volwassenen. Zij brachten reeds een bezoek aan Tierpark Nordhorn en afgelopen woensdag werd een bezoek gebracht aan Wildlands in Emmen. Daar ontving burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden de groep. Dezelfde dag ging het gezelschap ook naar de Ontmoetingskerk in Sleen waar al geruime tijd een groep Oekraïeners wordt opvangen. Daar werd een barbecue gehouden. Het leek Nikita mooi om de barbecue te bedienen en zo was hij de hele tijd in touw. Dat leverde hem de bijnaam Mr. Vlees op van de burgemeester.

Vandaag, zaterdag, stond Coevorden op het programma. Na een lunch in de Ridderzaal van het Kasteel verzorgde Alexander Moes een rondleiding door het kasteel en volgde een korte stadswandeling, begeleid door stadsgids Peter Geerdink.

Na een bezoek aan het Cowboy- en Indianenreservaat ging het gezelschap naar MFC Ravelijn Verbindt. Daar was een gezellige bijeenkomst, ook met enkele Oekraïense gezinnen uit de opvanglocatie in de buurt. Hapjes en drankjes stonden klaar en dj Jorrin Hulst zorgde voor de muziek. Nadat een deel van het college en enkele raadsleden het goede voorbeeld hadden gegeven, volgden diverse jongeren op de dansvloer. Europapa schalde door het gebouw en ook klonken onder meer ‘Van links naar rechts’ van De Snollebollekes en een Oekraïense hit.

Dankbaar

Renze Bergsma liet weten: “De jongeren zijn ontzettend dankbaar, zij vinden het een enorme levenservaring en waarderen de steun.” Wellicht kunnen de banden nog verder worden aangehaald, maar gezien de situatie in Oekraïne is dat momenteel niet mogelijk.