Coevorden – De Historische Havendagen zijn vanavond onder grote belangstelling van start gegaan met een kanonschot, het hijsen van de vlaggen en een vlootschouw.

Voorzitter Jan Wolter Mager van de organiserende Havenvereniging Coevorden heette de aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder burgemeester Renze Bergsma, voorzitter Piet Middendorp van de Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie en de schippers. Daarenboven bedankte hij de activiteitencommissie van de Havenvereniging voor hun inspanningen voor dit mooie tweejaarlijkse evenement. Het is de 22ste editie van het evenement dat in de beginjaren negentig ontstond. Het werd eerst jaarlijks gehouden en sinds een aantal edities tweejaarlijks.

“Haven hoort bij erfgoed stad”

Mager vertelde over de rijke (vaar)historie van de stad Coevorden, in vroeger tijden een van de belangrijkste vestingen in West-Europa. Burgemeester Renze Bergsma stelde, dat de haven bij Coevorden hoort en tot het erfgoed van de stad behoort. Voorzitter Piet Middendorp van Oude Glorie toonde zich verheugd over het feit, dat veel leden van deze vereniging naar Coevorden zijn gekomen. “We zijn er met ruim dertig boten van velerlei soorten.” Het gaat bij de vereniging om klassieke, gemotoriseerde pleziervaartuigen, die voor 1945 zijn gebouwd en een authentieke uitstraling hebben.

Daarna was het tijd voor het kanonschot mede dankzij het Exercitiepeloton Bourtange door de burgemeester in aanwezigheid van Miss Ganzenhoedster Jill Zwaneveld en Mini-Mister Ganzenhoeder Tiano van Abeelen. Vervolgens werden de vlaggen gehesen van de gemeente Coevorden, Havenvereniging Coevorden en Oude Glorie. Tot slot was er onder luid getoeter een vlootschouw langs alle fraaie schepen.

Op het terras op de Markt trad shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen op, die ervoor zorgde dat de sfeer er goed in zat.

Nog veel meer

Naast alle in totaal 65 boten zijn er ook solarboten en kano’s en worden rondvaarten gehouden. Aan de Spoorhavenstraat zijn waterfietsen en is er een demonstratie wakeboarden door Nederlands kampioen Jasper van Suchelen van de Haare. Het stadstreintje rijdt eenmaal per dag van en naar De Huttenheugte en rijdt verder door het centrum. De politie komt met een boot en geeft een demonstratie van hoe te handelen bij calamiteiten in het water. Ook de brandweer laat zich niet onbetuigd. Vanwege het jubileumjaar van de stedenband tussen Nordhorn en Coevorden rijdt er tijdens de Havendagen een bus tussen beide steden om de inwoners van Nordhorn de mogelijkheid te bieden om de havendagen te bezoeken.

Op zaterdag en zondag is er een grote schippersmarkt met oude ambachten en zijn er overdag en zaterdagavond diverse optredens. De zaterdagavond wordt afgesloten met een Moonlighttour.

Tijdschema programma

Zaterdag: 10.00-17.00 uur, schippersmarkt met oude ambachten; 10.00-16.00 uur, demonstraties wakeboarden Spoorhavenstraat; 10.00-17.00 uur, rondvaarten met de reddingssloepen; 13.30-14.15 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven; 14.00-16.00 uur, optreden Noszeliesingers; 15.15-16.00 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven; 19.00-24.00 uur, optreden gelegenheidsband Raldeoos; 20.00-23.00 uur, optreden Ancora en Belinda Kinnaer; 21.30-23.00 uur, moonlighttour door de haven

Zondag: 10.00-17.00 uur, schippersmarkt met oude ambachten; 10.00-16.00 uur, demonstraties wakeboarden Spoorhavenstraat; 13.00-16.00 uur, open sessie met diverse muzikanten op de Markt; 13.00-17.00 uur, koopzondag en optredens in centrum; 13.30-14.15 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven; 14.30-15.00 uur, optreden In2Dance; 15.15-16.00 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven; 16.00 uur, sluiting havendagen

Meer informatie staat op www.havendagencoevorden.nl en op de Facebookpagina.