Regio – Op diverse locaties in Nederland doen criminelen zich voor als GGD-medewerkers. Zij proberen telefonisch persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen of gaan onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of de afname van een coronatest. Daarom geeft de GGD enkele tips om oplichting te voorkomen.

Nooit onaangekondigd

De GGD komt nooit onaangekondigd bij langs voor een coronatest. Ook benadert de GGD inwoners niet actief voor het maken van een testafspraak. Als er iemand aan de deur komt: laat deze persoon niet binnen en neem contact op met GGD Drenthe via 0592-306300.

Wie getest wil worden, kan bellen naar 0800-1202. Dat kan dagelijks, ook in het weekend, van 8.00 tot 20.00 uur. Er wordt dan gevraagd naar naam, adres, geboortedatum en BSN-nummer.

Bron- en contactonderzoek

De GGD kan wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Als GGD Drenthe u hiervoor belt, wordt alleen gevraagd naar naam, adresgegevens en geboortedatum. Hierbij zal de medewerker vragen of u klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat u zich laat testen. GGD Drenthe zal u in dat geval vragen zelf te bellen om hier een afspraak voor te maken.

De GGD kan bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek, maar vraag nooit naar financiële gegevens en/of BSN-nummer. Die wordt alleen gevraagd wanneer u ons belt.

Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen.

Voorzichtig

Het openlijk delen op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en wacht op uw uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig met wat u deelt.

Vragen?

Wie vragen heeft over het coronamaatregelen en/of de maatregelen kan tussen 8.00 en 20.00 uur bellen naar 0800-1351. Voor het maken van een testafspraak: bel 0800-1202 (8.00-20.00 uur). Wie ernstige (benauwdheids)klachten heeft en tot de risicogroep behoort, kan de huisarts bellen. Als er medische hulp nodig is, bel dan altijd eerst. Ga niet onaangekondigd naar een ziekenhuis, huisarts of huisartsenpost.