Coevorden -Historicus Ger Kleis is vanavond, woensdag 15 mei, benoemd tot Stadshistoricus van de gemeente Coevorden. De 84-jarige inwoner van Geesbrug, geboren en getogen in Coevorden, ontving de titel tot zijn verrassing tijdens een voor hem al bijzondere avond. In Theater Hofpoort vond de première plaats van een videoserie waarin Kleis de hoofdrol speelt.

De videoserie is een initiatief van de Stichting Stedelijk Museum Coevorden. Kleis neemt de kijkers in tien afleveringen mee op reis door de roerige geschiedenis van Coevorden en omstreken. Van de mysterieuze legendes rond de stichting van de stad tot de felle strijd tegen de Spanjaarden en ‘Bommen Berend’. De videoserie is tot stand gekomen met dank aan financiële bijdragen van de gemeente Coevorden en het Cultuurfonds Drenthe. De videoserie komt in de loop van volgende week op de sociale media en YouTube. Ook wordt de serie ingezet bij tentoonstellingen als die past bij het thema en kunnen vrijwilligers kennisnemen van de filmpjes.

Historisch geweten

Kleis heeft zich ontpopt als het historisch geweten van de stad Coevorden. Zijn kennis over het verleden van de stad is enorm. “Historische kennis moeten we koesteren”, stelde burgemeester Renze Bergsma. “Dankzij de videoserie blijft de overlevering van Ger Kleis behouden voor de komende generaties”, sprak hij waarderend. Bergsma noemde de historicus onder andere “een echte vraagbaak, die anderen enthousiast weet te maken over de geschiedenis van Coevorden.”

Erkenning

In 2016 ontving Ger Kleis al een erepenning voor zijn inzet om de geschiedenis van Coevorden levend te houden. Vanaf nu mag hij zich dus ook Stadshistoricus van de gemeente Coevorden noemen, een mooie erkenning. De benoeming is voor een periode van drie jaar. Bij de titel hoort een houten plaquette, di

Nieuw logo

Museumdirecteur Evelien Wieling vertelde tijdens de avond nog dat Stedelijk Museum Coevorden een nieuw logo heeft en dat werd op het grote scherm gepresenteerd.