Dalerpeel – Iedereen weet zo langzamerhand wel dat roken ongezond is. Op steeds minder plekken mag worden gerookt. In openbare ruimten geldt bijvoorbeeld een rookverbod. Om dat duidelijker te maken bevestigde de gemeente Coevorden de afgelopen maand bordjes op een aantal publieke accommodaties. De komende maanden wordt deze mogelijkheid actiever aangeboden aan sportverenigingen. Om dat kracht bij te zetten was wethouder Joop Brink vanochtend bij voetbalvereniging NKVV in Dalerpeel.

De bordjes werden reeds aangebracht bij MFA Dalerpeel, sporthal De Goorn in Oosterhesselen, Sporthal Broekveld in Sleen, Sporthal Schoonoord, de gymzaal in De Aelder Meent in Aalden en het dorpshuis in Schoonoord

Ook NKVV werkt toe naar een rookvrije sportaccommodatie en heeft daarvoor al mooie stappen gezet. Klaas Veldhuis, bestuurslid van NKVV inclusief de jeugdafdeling NKvvProtos, bracht het onderwerp twee jaar geleden ter sprake. Toen werd besloten om een proef te doen met een rookvrije accommodatie.

Wens: geheel rookvrij

Veldhuis: “Dat is vooralsnog tot zaterdag 13.00 uur wanneer de jeugdwedstrijden zijn gespeeld. De wens is om op termijn helemaal rookvrij te zijn. De leden zijn op de hoogte van deze plannen en er hangen over bordjes. Je ziet dat het daardoor gemakkelijk is om elkaar daarop aan te spreken. Die bordjes kun je als vereniging trouwens eenvoudig aanvragen en ze zijn gratis.”

Verenigingen die hierover meer willen weten kunnen hulp krijgen van de Buurtsportcoaches Gezond Coevorden. Die zijn bereikbaar via coördinator Youri Vendrig, tel. 06-33319809.

Goede voorbeeld geven

“Bij steeds meer inwoners wordt de roep om het roken terug te dringen groter”, aldus de gemeente. “Vorig jaar werd het Sport- en Preventieakkoord opgesteld door een groot aantal sportaanbieders, onderwijs, welzijn en andere partners die samen voor een gezonder Coevorden gaan. Daarin is ook opgenomen dat er wordt gewerkt aan het terugdringen van roken in de gemeente Coevorden. Met het aanbrengen van de bordjes bij sportaccommodaties en buurthuizen wil de gemeente opgeroepen om het goede voorbeeld aan de kinderen te geven en mee te werken aan een gezondere rookvrije generatie.

Tekst en foto’s: gemeente Coevorden.