Coevorden – De gemeente Coevorden houdt samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling gemeente Coevorden, de actie MONO rond de scholen in de gemeente op dinsdag 10 en donderdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur.

Fietsende jongeren gebruiken onderweg, ondanks het verbod, nog steeds hun smartphones. Fietsen en onderweg je mobiel checken, muziek luisteren of een appje sturen: daaraan zijn risico’s verbonden. Vrijwilligers van VVN gaan met op de actiedagen met jongeren in gesprek.

Het is heel verleidelijk om, ook tijdens het fietsen, even je mobiel te checken. Terwijl we allemaal wel weten dat je mobieltje gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt een gevaarlijke combinatie is. Naar schatting leidt deze combinatie tot enkele tientallen slachtoffers per jaar.

Gebruik je tijdens fietsen je smartphone, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. Je hebt minder controle over je fiets. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

Tijdens het fietsen is het verboden om je telefoon in de hand te houden en te bedienen. Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 95 euro. Dat geldt sinds 1 juli 2019 voor alle bestuurders van voertuigen. Het verbod geldt overigens niet alleen voor telefoons, maar ook voor tablets en navigatiesystemen. Navigatie kan nog wel worden gebruikt door de telefoon in de houder te zetten of de spraakfunctie te gebruiken.