Wachtum – Molen De Hoop in Wachtum, molen Albertdina in Noord-Sleen en molen De Arend in Coevorden zijn maandagmiddag door de gemeente overgedragen aan Het Drentse Landschap.

Eerder gebeurde dat al bij molen Jantina Helling in Aalden en molen De Bente in Dalen. De twee andere molens in de gemeente, Jan Pol in Dalen en De Hoop in Sleen worden later dit jaar overgedragen.

Vertegenwoordigers van de gemeente Coevorden, Stichting Het Drentse Landschap, Plaatselijk Belang Wachtum en de molenaars Marijn Sijbom en Vincent Mepschen van De Arend en De Bente en Karst Kuipers van molen Albertdina waren aanwezig. Met het bevestigen van een naamplaat op molen De Hoop in Wachtum is de overdracht van de drie molens symbolisch gevierd.

Wethouder Jeroen Huizing zei vertrouwen te hebben in Het Drentse Landschap als beheerder van de molens: “Het besluit om de zeven molens over te dragen aan Het Drentse Landschap is weloverwogen genomen. De stichting heeft jarenlange expertise op het gebied van erfgoed.”

Directeur Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap liet weten, dat lokale gebruikers, vrijwilligers, molenaars en andere belanghebbenden op dezelfde wijze betrokken blijven bij de molens. “De overdracht laat zien dat de gemeente waardering en vertrouwen heeft in onze organisatie. Wij zullen zorgen dat dit vertrouwen niet beschaamd wordt. Ons primaire doel is om de molens, ook voor de komende generaties, in goede staat te behouden.”

Voor molen De Hoop is, samen met molenaar Bob Duste, een nieuwe folder ontwikkeld in de nieuwe huisstijl van Het Drentse Landschap. De andere molens in Coevorden krijgen binnenkort ook een nieuwe folder.

In 2018 werd besloten de molens over te dragen aan Het Drentse Landschap. In december van dat jaar ondertekenden Huizing en Van der Meer de overeenkomst, waarbij de eerste twee molens werden overgedragen.

Foto’s: gemeente Coevorden.