Dalerpeel – Na een lange tijd van voorbereiding was het zaterdag zover: de opening van Dagbesteding Sofie’s Care in MFA Het Spectrum in Dalerpeel. Met cadeautjes en complimentjes overladen kon eigenaar Sophia de Vent de bezoekers toespreken. Ietwat geëmotioneerd: “Mijn liefde voor dit vak komt uit het hart. Ik bedank mijn gezin en iedereen die mij heeft geholpen en ondersteund in de aanloop naar deze opening. Het doet me plezier om te zien dat zoveel mensen deze prachtige dag met mij willen delen”.

Sophia werkte al jaren vanuit huis. Haar doel was het creëren van een kleinschalige dagbesteding met veel aandacht en tijd voor de deelnemers. “Ik heb geprobeerd om een sfeervolle en huiselijke situatie te creëren, waar de deelnemers zich thuis zullen voelen. Een lift maakt Dagbesteding Sofie’s Care geheel rolstoeltoegankelijk. De gemeente Coevorden heeft daaraan steun verleend, waarvoor ik heel dankbaar ben.”

Lintje knippen

Vol trots kon ze vervolgens aankondigen dat de officiële handeling, het doorknippen van het lint, zou worden gedaan door de deelnemers van de dagbesteding. Joris A, Joris B en Suzanne hadden de eer om de handeling te verrichten. Daarna kon iedereen de dagbesteding bewonderen.

Iedereen was vol lof over de metamorfose die de voormalige kinderdisco is ondergaan. Door middel van foto`s kon iedereen zien hoe de oude situatie was. In de nieuwe huiskamer kunnen deelnemers praten, lezen, leren, muziek luisteren, zingen en ondernemen. Daarnaast kan de dagbesteding gebruikmaken van de gemeenschappelijke ruimte, een lokaal dat ook gebruikt wordt door leerlingen van de basisschool. Een unieke ruimte waar iedereen kan tekenen, schilderen, bloemschikken, boetseren en veel meer.

Samenwerking

Er is een samenwerking aangegaan met de Dorpswinkel in hetzelfde gebouw. De deelnemers kunnen meehelpen als vrijwilliger en zodoende lerend en ondernemend bezig zijn. Het dorpshuis beschikt over een professionele keuken, waar zij bijvoorbeeld koekjes kan bakken of soep kan maken. Ook wandelen in de omgeving is mogelijk.

Vol trots toonde Sophia alle mogelijkheden. “Zijn wie je bent, doen wat doet. Als het jou blij maakt, dan is het goed!” is haar motto.

Tekst en foto’s: Klaas Veldhuis.