Wachtum – Een halve eeuw geleden speelde FC Wachtum 1 voor het eerst een officiële voetbalwedstrijd. Toenmalig burgemeester van de gemeente Dalen Ivo Opstelten verrichtte de aftrap samen met Gosse Dekker, destijds ‘schoolmeester der lagere school’.

Hout

Gosse Dekker was destijds één van de grote initiatiefnemers van het Wachtumer elftal. Hij vroeg aan de gemeente Dalen een bijdrage in hout. Dat was bedoeld om twee doelen van te maken. Dat de eerste jaren weinig doelpunten te vieren waren op het sportveld had te maken met het feit dat het geleverde hout te kort was om doelen volgens de KNVB-richtlijnen te maken. Al werd in 1983 het kampioenschap behaald, vaker waren er sportieve dieptepunten. Maar, aan enthousiasme, sportiviteit en plezier heeft het niet gelegen.

Voetbal/reünie/feest op 16 september

Heden ten dage is het sportveld in prima conditie en is dat zeker op zaterdag 16 september. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het voetbal in Wachtum houdt Wachtum 1 (VV Dalen 5) een groots evenement op het sportveld in Wachtum, dat officieel de naam Vrij-op-Naamveld draagt.

Het is feest, inclusief een reünie voor alle (oud-)spelers die ooit op het heilige gras van Wachtum hebben gedarteld en de (vaak teleurgestelde) supporters, (oud-)sponsoren, dorpsgenoten en andere belangstellenden.

Het huidige Wachtumer elftal speelt het Duitse FC Wachtum. Wachtum in Duitsland is een plaats tussen Meppen en Cloppenburg. Op gezette tijden komt dat elftal op bezoek. Zowel senioren als jeugd treden die dag aan.

Al zijn er vanuit Wachtum geen Lionel Messi’s of Ulrich van Gobbels voortgekomen, wel is er na de wedstrijd de mogelijkheid om handtekeningen te jagen bij en selfies te maken met oud-coryfeeën als Albert Zwols, Garrelt Wiersema, Robert Berkhof en Rieks Baks.

Om 17.00 uur begint een feest met de bands The Oxford Miners en Left of Centers en DJ Wim.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit: 14.00 uur, ontvangst; 14.30 uur, opening; 14.45 uur, eerste helft FC Wachtum -FC Wachtum Alte Herren; 15.20 uur, FC Wachtum Jeugd-FC Wachtum Jugend; 16.00 uur, tweede helft FC Wachtum-FC Wachtum Alte Herren; 17.00 uur, start feest met de mogelijkheid om met oud-spelers historische klassiekers als Schoonoord en Emmer Compascuum ‘uit’ nog eens te analyseren.

Foto: een wedstrijdmoment uit 2019 van de teams van FC Wachtum en het Duitse FC Wachtum.