Dalen – Stichting Aold Daol’n vierde vrijdagmiddag het feit, dat molen Jan Pol sinds 25 jaar is ingericht als museummolen. De stellingmolen werd gebouwd in 1876 en is nog steeds in gebruik als korenmolen.

Er werd een symposium gehouden in dorpshuis De Spinde, waar voorzitter Jack Lubberman van Aold Daol’n iedereen welkom heette. Onder de aanwezigen waren leden van de familie Pol. Tot 1981 was de molen eigendom van Jan Pol. Zijn weduwe verkocht de molen in 1988 aan de gemeente Dalen en kreeg toen de naam Jan Pol.

Sloop voorkomen

Nico Meerburg, van 1985 tot 1996 burgemeester van de voormalige gemeente Dalen, blikte terug op de situatie 25 jaar geleden toen sloop de molen bedreigde. Die sloop werd voorkomen door de inzet van Meerburg. Wijlen Annie Boesjes was voortrekker in het streven naar inrichting als museummolen. “De Emmer Courant”, aldus Meerburg, “berichtte in 1988 over het feit dat de molen voor 45.000 gulden was gekocht, terwijl de vraagprijs 75.000 gulden was. De herstelkosten waren maar liefst 138.000 euro, vele malen hoger dan beoogd.”

Wethouder Jeroen Huizing schetste een beeld van het belang van erfgoed in de gemeente Coevorden. “Niet alleen is dat belangrijk voor de inwoners, maar ook voor de toeristen. Erfgoed moet je beleefbaar maken.” In dat verband noemde hij onder andere molen Jan Pol, de Garnizoensdagen, de Toorn van Thunaer, het IJzerkoekenoproer en de wandeling ‘Scherven van een stad.’ Hij noemde daarbij de historische verenigingen en andere organisaties onmisbaar.

Huib Minderhoud kwam daarna aan het woord, die uitvoerig verhaalde over de familie Caspers. Naar deze familie is het appartementencomplex De Caspershof genoemd terwijl de woning van de familie vanaf de Hoofdstraat blijvend zichtbaar blijft. Het huis is gebouwd door dorpstimmerman Jan Warringa.

Directeur Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap gaf een uiteenzetting van de werkzaamheden van deze natuur- en erfgoedorganisatie. Deze organisatie neemt fasegewijs de molens in de gemeente Coevorden over van de huidige eigenaar, de gemeente Coevorden. Inmiddels zijn al een paar molens overgedragen.

Bijzonder cadeau

Na toespraken van Hilde Boon, senior-KNA-archeoloog bij Sweco, en Vincent van Vilsteren, voormalig conservator van het Drents Museum, toog het gezelschap naar de molen voor de onthulling van een bijzonder cadeau. Dat is mogelijk gemaakt door onder meer een bijdrage van de familie Pol, die de touchtable mocht onthullen. Via deze tafel is veel informatie te verkrijgen.