Aalden/Zweeloo – De jaarlijkse boekenmarkt van Dorpsbelangen Aalden en Zwembad Zweeloo krijgt dit jaar een meerdaags karakter. Elke zaterdag in mei van 10.00 tot 16.00 uur en als het bord aan de weg staat kunnen boekenliefhebbers in het voormalig winkelpand aan de Aelderstraat 44 hun hart ophalen. De opbrengst van de boekenmarkt komt ten goede aan het zwembad in Zweeloo.

Voor Dorpsbelangen Aalden en Zwembad Zweeloo was het snel handelen. “We hoorden vorige week dat er bij het Boekenpunt in Westerbork ruimte moest worden vrijgemaakt voor de opvang voor Oekraïners. We kregen in een keer 195 dozen vol boeken min of meer in de schoot geworpen. Alleen was er wel een acute vraag: hoe kom je in zo’n korte tijd aan een geschikte locatie? Ik pakte dit samen met Monique Jonkman op”, vertelt Mini van der Kooi.

Onderdak

Een belletje naar Gezienus Weggen bleek voldoende. “Dorpsbelangen Aalden en Zwembad Zweeloo zijn heel blij dat Gezienus ons geheel belangeloos per direct tijdelijk onderdak heeft geboden in het voormalige winkelpand aan de Aelderstraat. Op deze manier kunnen we de komende zaterdagen de boekenmarkten houden. Dit is een perfecte oplossing, naast opslagruimte is dit natuurlijk ook een ideaal verkooppunt”, laten Mini en Monique weten. De geplande boekenmarkt in juni komt te vervallen.

Mini en Monique complimenteren de vrijwilligers die voor dag en dauw de boeken hebben overgeplaatst van Westerbork naar Aalden. “Een grote operatie om 195 dozen te verhuizen, maar vele handen maken licht werk. Geweldig dat iedereen zo enthousiast heeft gereageerd op ons verzoek. Het was allemaal heel vlot geregeld.”

Beide dames zijn zelf boekenliefhebbers en blijven zich verbazen over het enorme aanbod. “Je kunt het zo gek niet bedenken of er is over geschreven. Dat fascineert ons en het doet je iedere keer weer verwonderen.”

Vele genres

Op jacht naar bijzondere uitgaven, eerste drukken of gewoon een mooi of spannend boek? Het is er allemaal: boeken over bijvoorbeeld fotografie en kunst, poëzie en literatuur, techniek, geschiedenis, religie, planten en bloemen, science fiction, kinderboeken en reisboeken. Mini benadrukt dat boeken nog steeds kunnen worden ingeleverd bij de bekende inleverpunten. Dat kan de komende zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur ook aan de Aelderstraat 44.

Foto: Mini van der Kooi (links) en Monique Jonkman-Koolen (foto: Shelly Jonkman).