Gees – In Gees is vanmiddag het eerste gedeelte van het wandelnetwerk in de gemeente Coevorden geopend. Wethouder Steven Stegen, gedeputeerde Henk Brink en voorzitter Robert Kleine van Recreatieschap Drenthe schroefden aan de Dorpsstraat in Gees het laatste bordje aan een paaltje.

Daarom is het wandelnetwerk in en rond Dalen, Gees, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo en het buitengebied afgerond. De tweede en derde fase moeten nog worden gerealiseerd. De eerste fase bestaat uit ruim 630 kilometer.

Economische pijler

Vertegenwoordigers uit diverse dorpen waren aanwezig voor dit speciale moment. Bij de ontvangst in De Zwerfkei in Gees zette directeur Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe het belang van het wandelnetwerk uiteen: “Wandelen is naast fietsen een economische pijler in Drenthe geworden. Zo’n 900.000 toeristen per jaar verblijven in Drenthe om er te wandelen. De bestedingen in de horeca zijn zo’n 3,6 miljoen euro per jaar.”

De wandelroutes zijn een mix van beleving, natuur, cultuur en avontuur. De routes sluit aan op horeca- en recreatiebedrijven en dorpen en steden. Dijkstra vermeldde, dat met de wandeling De Rode Draad het wandelnetwerk is gestart. Die wandeling werd in 2018 geopend en verbindt Benneveld, Oosterhesselen en Aalden. De initiatiefnemers ervan waren ook present.

De provincie en de Drentse gemeenten dragen financieel bij aan de realisering van het knooppuntennetwerk, dat in handen is van Recreatieschap Drenthe. Dijkstra benadrukte, dat hij heel blij is met alle vrijwilligers in alle dorpen die zich zo inzetten.

“Nog een klus te klaren”

Daarna staken Stegen, Brink en Kleine de handen uit de mouwen door de bordjes te bevestigen. Henk Brink zei na afloop: “We moeten meer bewegen. Dat is ook goed om het hoofd leeg te maken. Er valt nog wel een hele klus te klaren om het gehele netwerk te realiseren.” Robert Kleine ziet ernaar uit, dat het complete netwerk wordt gerealiseerd. “Voor wandelaars bestaan geen gemeentegrenzen, dus het totale netwerk moet goed op elkaar aansluiten.” Tot slot kwam wethouder Steven Stegen aan het woord: “Het is natuurlijk goed, dat overheden hier geld in steken, maar de vrijwilligers zijn onmisbaar. Met geld alleen bereik je immers niets. Voor de inwoners van onze gemeente is het een uitgelezen kans om te (her)ontdekken hoe mooi onze omgeving is.”

Na de officiële opening werd een korte wandeling langs enkele knooppunten gemaakt, waarna een hapje en drankje klaarstonden in De Zwerfkei.

Routes

Wie wil wandelen via het knooppuntennetwerk kan voor een wandelkaart terecht bij de kantoren van Tourist Info in de gemeente Coevorden. Een route plannen kan via deze link. Bovendien zijn de wandelroutes opgenomen in de app ‘Drenthe Routes’, te downloaden via Google Play of de App Store.