Al enige dagen zijn de maatregelen in deze coronacrisis bekend. De meeste regels zijn gehandhaafd tot en met 19 mei. Dat was een flinke tegenvaller voor velen, al lag het in de lijn der verwachting.

Schrijnende verhalen

De basisscholen gaan na de meivakantie weer open, maar de zorginstellingen blijven dicht. Sporten voor kinderen en jongeren is in beperkte mate mogelijk. Kinderen hebben contact nodig, maar dat geldt zeker in het bijzonder voor ouderen. De laatste dagen heb ik heel wat schrijnende verhalen gehoord en gelezen. Zoals zaterdagavond op NPO1. Een vrouw stierf niet aan corona, maar aan eenzaamheid. Dat komt binnen!

Repertoire

Ondertussen doen veel mensen hun uiterste best om dat leed wat te verzachten voor al die senioren. De laatste weken heb ik heel wat oude liedjes de revue horen passeren. Over een aantal jaren moet dat repertoire wel wat worden aangepast, want dan gaat het om senioren die groot geworden zijn met bijvoorbeeld The Beatles en The Rolling Stones.

Rustige zomer

Het wordt een bijzonder rustige zomer, want alle evenementen zijn in ieder geval tot 1 september afgelast. Organisaties van evenementen kort na die datum hebben ook reeds besloten die af te gelasten. De rustige zomer geldt niet alleen voor al die bezoekers, maar ook voor mij. Ik ben gewend om vanaf deze periode heel wat evenementen te bezoeken. Soms zijn er meer op één dag en dan had ik het altijd best druk. Wat dat betreft is er weinig nieuws te halen, maar natuurlijk spelen er gelukkig meer dingen.

Koningsdag

Iedereen wordt opgeroepen om Koningsdag thuis te vieren en wat gebeurt er in het centrum van Hoogeveen? Daar worden 1500 bosjes tulpen uitgedeeld. Een riskante actie om mensen juist uit huis of tuin te lokken.

Dieren besmet

Het RIVM meldde net, dat nertsen op twee bedrijven in Noord-Brabant besmettingen van COVID-19 zijn geconstateerd. Er wordt uitgegaan met besmetting van mens op dier. Het RIVM stelt daarbij, dat er ‘op dit moment’ geen aanwijzingen dat vee en huisdieren een rol spelen in de verspreiding van COVID-19. Dat is een kwestie van afwachten.

Wachtkamer

Inmiddels hebben tandartsen hun werk hervat terwijl kappers, schoonheidsspecialistes, pedicures en fysiotherapeuten nog in de wachtkamer zitten. Met uitzondering van dringende klachten om medische redenen en met een verwijsbrief van de huisarts. Het toerisme ligt grotendeels op z’n kont en zo zijn er nog wel meer sectoren die verplicht stilliggen. Veel horecabedrijven doen hun best om door afhaal- en bezorgmaaltijden nog wat te verdienen, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de normale omzet. Anderzijds zijn er sectoren, die juist een goede omzet draaien. De overheid heeft dan gezorgd voor heel wat voorzieningen voor ondernemers, maar of die genoeg zijn om het hoofd boven water te houden?

Vakantie

De vakanties komen er straks aan en hoe gaan we die invullen? Blijven we thuis, gaan we op vakantie in eigen land (maar het mag niet te druk worden) of kunnen/mogen we toch de grens over? Allemaal vragen waarop nog geen antwoorden te geven zijn.

Gezondheid boven alles

Maar gezondheid gaat voor alles. Dan maar een jaartje de vakantie overslaan, er zijn ergere dingen. De meesten van ons hebben een dak boven hun hoofd en genoeg te eten. En waar steun nodig is, staan hulptroepen klaar.