Coevorden – Ook in de gemeente Coevorden mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf vandaag, woensdag 29 april, weer in verenigingsverband sporten. De Drentse gemeenten hebben samen in het Drents sportprotocol voorwaarden opgesteld voor sportactiviteiten. Sportaanbieders moeten hieraan voldoen en kunnen voor vragen en ondersteuning terecht bij de gemeenten en de buurtsportcoaches/ sportfunctionarissen.

“Alle Drentse gemeenten hanteren dezelfde voorwaarden voor sportactiviteiten voor kinderen en jongeren. Zo geldt voor elke sportaanbieder hetzelfde. Er is vooral gekeken naar wat mogelijk is. ‘We hebben er groot vertrouwen in dat sportaanbieders zorgen voor een veilige en verantwoorde manier van sporten voor kinderen en jeugd”, zegt Roger de Groot, voorzitter van de Vereniging voor Drentse gemeenten met in zijn portefeuille sport. “Het is vooral fantastisch dat er weer samen gesport kan worden door kinderen en jeugd tot en met 18 jaar. Het is goed voor de gezondheid en om fit te blijven en het is ook een welkome afleiding in een tijd waarin veel andere dingen niet kunnen”, vervolgt De Groot.

Buitensport mag, maar binnen sporten mag niet. Trainen mag, maar wedstrijden zijn niet toegestaan. De zwembaden blijven gesloten. Sportaanbieders moeten hun activiteiten vooraf melden bij de gemeenten. Na melding kan de sportaanbieder beginnen, bij vragen of onduidelijkheden neemt de gemeente contact op. De jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten anderhalve meter afstand houden bij het sporten, voor kinderen tot en met 12 geldt dit niet. De hygiënemaatregelen blijven gelden: vaak handen wassen, thuisblijven bij verkoudheid en/of koorts, ook als huisgenoten verkouden zijn of koorts hebben. Kantines, kleedkamers en douches moeten gesloten blijven. Sportaanbieders houden toezicht op het naleven van de voorwaarden en zorgen dat per tien sporters één volwassene aanwezig is voor toezicht.

Wat betreft de zwembaden, die gesloten moeten blijven: er is op dit moment nog niet bekend óf en hoe het coronavirus zich in zwembaden kan verspreiden. Zodra er landelijke adviezen en richtlijnen komen voor het veilig en verantwoord gebruiken van zwembaden wordt dit besluit heroverwogen.

Het volledige protocol is HIER te vinden. Voor het aanmelden van sportactiviteiten moet dit aanmeldformulier worden gebruikt. Wie vragen heeft, kan mailen of bellen naar Alieke Wijnholds, beleidsmedewerker leefstijl & bewegen, a.wijnholds@coevorden.nl of 14 0524.