Benneveld – Alle vergelijkingen met het reguliere voetbalspel mogen dan mank gaan, maar het dorpenvoetbaltoernooi op zondag 10 juli in Benneveld is zeker spraakmakend. Medeorganisator Richard Kuper wijst naar het grasperceel aan de Bennevelderstraat 24: het is geen keurig gemaaide egale grasmat, maar een weiland. “Het is een doldwaze variant op voetbal”, glimlacht de inwoner van Benneveld.

Het dorpenvoetbaltoernooi heeft een rijk verleden met smeuïge anekdotes. “Ik weet nog uit het verleden dat we op zondagmorgen eerst de koeienvlaaien van het weiland moesten halen, maar dat is tegenwoordig allemaal wat beter geregeld”, aldus Kuper. “We trekken wat lijnen en dan kunnen we voetballen, maar vooral wordt er veel lol gemaakt. Dit is de voornaamste insteek.”

Op twee velden komen tien teams in actie. Naast gastheer Benneveld zijn dat voetballers uit de dorpen Noord-Sleen, Den Hool, Noordbarge, Zuidbarge, Westenesch, Diphoorn, Achterste Erm, Erm en buurtschap Loeksham.

Het toernooi, dat al meer dan dertig jaar op de agenda staat, wordt jaarlijks per toerbeurt door één van de tien deelnemende dorpen georganiseerd. Dit jaar is Benneveld dus aan de beurt. De sfeer is volgens Richard Kuper altijd opperbest. “Van rivaliteit is totaal geen sprake meer. Winnen is niet belangrijk, meedoen wel. Om 10.00 uur wordt er afgetrapt. Burgemeester Renze Bergsma zet z’n beste beentje voor om de aftrap te verrichten. De traditie is, dat de deelnemers aan het toernooi present zijn met een pilsje in de hand. De teamcoach kan niet garanderen dat zijn spelers alcoholvrij de eindstreep van het toernooi halen. “We moeten natuurlijk wel een traditie in ere houden”, klinkt het veelzeggend. Vanaf 15.30 uur is er livemuziek van ‘De Zwarte Parel’.

Benneveld brengt op zondag 10 juli de volgende spelers in de wei: Alfred Koops, Martijn Hilbrands, Sven Strijker, Mylan Vrielink, Ghydo Vrielink Martijn van der Veen, Jeffrey Kiers, Jacques Koops, Stan Reinders, Nick Abbing en Nik Dijkink. Teamcoach: Richard Kuper (zie foto).