Dalen – De Daoler Tuun bestaat tien jaar en dat gaat niet ongemerkt voorbij. De Daoler Tuun en Stichting Volksvermaken en Oranjecomité Dalen bundelen hun krachten en houden op zondag 26 juni activiteiten in de tuin om samen te genieten van het mooie park.

Om 13.00 uur start het Open Daler Kampioenschap Kubb. Dit populaire Zweedse werpspel voor jong en oud is leuk om naar te kijken en nog leuker om te doen. Teams (minimaal drie en maximaal vijf personen) voor het kampioenschap kubb kunnen zich melden via kubbdalen@gmail.com.

Cave Canem treedt op vanaf 14.00 uur. De band speelt akoestische rockcovers van de jaren vijftig tot heden. In de pauzes treedt een straatartiest op. Het terras is doorlopend geopend voor een hapje en een drankje. De activiteiten duren tot 17.00 uur.

Historie

Het grondgebied van 3,5 hectare van Adriaan Boer uit Boskoop deed jarenlang dienst als boomkwekerij. Rond 1990 kocht de toenmalige gemeente Dalen het terrein en besloten werd er een arboretum (bomentuin) van te maken. Het park genoot echter maar weinig bekendheid. Na de gemeentelijke herindeling bleven Henk Kamping, Gerard Hassink en Jan Hooge zich vastbijten in het project renovatie arboretum. Vooral Henk Kamping en Gerard Hassink toonden vasthoudendheid over met name de reeds toegezegde overheidssteun van gemeente en provincie. Er werd een nieuwe werkgroep opgericht. In 2010 ging de renovatie van start. Na gedane arbeid kon op 18 september 2012 de eerste fase worden afgesloten. Toenmalig wethouder Ruud Wilting verrichtte de officiële opening. Snel erna werd begonnen met de tweede fase dankzij bijdragen van sponsors, fondsen en donateurs. Onder andere het podium boven de vijver werd gerealiseerd en de pomp werd geïnstalleerd. Op zaterdag 29 augustus 2015 werd De Daoler Tuun voor de tweede keer met een officieel tintje heropend.

Het park wordt al jaren heel goed bezocht. Bezoekers waarderen De Daoler Tuun.

Foto: Cave Canem in de Daoler Tuun archieffoto van 2019 (foto Esselien de Groot).