Coevorden – Een groep van twaalf inwoners van de gemeente Coevorden heeft de digitale cursus Politiek Actief met succes gevolgd.  Afgelopen donderdag ontvingen ze hun certificaat uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester.

Met de cursus wil de gemeente inwoners enthousiast maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als gemeenteraadslid. De cursus werd georganiseerd door de raadsgriffie van de gemeente in samenwerking met ProDemos. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen.

“Dat jullie de cursus digitaal moesten volgen, was niet gemakkelijk”, aldus Bert Bouwmeester. “Want politiek is toch vooral mensenwerk. Mijn complimenten dat jullie toch enthousiast bleven.” Petra Witting uit Sleen was een van de deelnemers. “Iedereen heeft wel eens commentaar op de gemeente”, vertelt Petra. “Maar eigenlijk zonder dat je weet hoe een gemeente, een college, een raad werkt. Wat zijn de verhoudingen en wat zit er nog verborgen waar je als inwoner geen weet van hebt. Dat wou ik wel eens weten.”

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen, en meer, kregen deelnemers aan de cursus antwoord.

Bron en foto: gemeente Coevorden.