Aalden – Het cultuurpad ‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’ is vanmiddag in grand café LiBo in Aalden officieel gepresenteerd. Het gaat om een pad van meer dan 200 kilometer, die geheel door de gemeente Coevorden voert. De langeafstandswandeling is één van de projecten in het kader van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022, maar blijft daarna uiteraard bestaan.

De wandeling van 23 etappes is ontstaan dankzij de inzet van vrijwilligers uit alle dorpen en de stad. Zo krijgen de wandelaars een beeld van de veelzijdigheid op het gebied van natuur, geschiedenis, landschap, kunst en cultuur in de gemeente. Bovendien worden op deze manier stad en dorpen met elkaar verbonden. Voor zover projectleider Roelie Lubbers van de Culturele Gemeente weet is Coevorden de enige gemeente, die een langeafstandswandeling binnen de gemeentegrenzen heeft.

Wim Vogelzang uit Dalen presenteerde de wandeling aan de hand van bordjes in de zaal van LiBo: “Het getal 25 staat voor het aantal vergaderingen van onze werkgroep, er waren 75 vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de totstandkoming va het pad met een lengte van 200 km. Vervolgens staat 1000 voor het aantal kilometers, dat ter voorbereiding is gelopen door de vrijwilligers, er zijn 125 interessante punten op de route, er zijn 1500 foto’s geselecteerd en het aantal woorden in het boek is 17599. En die 0? Dat betekent, dat we geen enkele keer zijn teruggekomen op onze besluiten.”

Samenwerking

Om de samenwerking te accentueren plaatsten vrijwilligers elk een puzzelstuk op een bord, die gezamenlijk de route toonden. Het laatste puzzelstuk werd geplaatst door wethouder Jeroen Huizing. Burgemeester Renze Bergsma werd vergezeld door zijn dochter Livvy, die de wethouder graag een handje hielp.

Tot slot reikte Wim Vogelzang het eerste exemplaar uit aan wethouder Huizing.

De leden van de werkgroep en andere medewerkenden staan vermeld in het colofon in het routeboekje. Dit routeboekje is voor 9,95 euro te koop in de kantoren van Tourist Info van ToReCo (Toeristisch-Recreatief Coevorden) en de wandelingen zijn online beschikbaar via www.welkomincoevorden.nl/cultuurpad.

Pad-in-de-kijker-weekenden

Om extra aandacht op het cultuurpad te vestigen, worden pad-in-de-kijker-weekenden gehouden. Gedurende vele weekends staan tracés centraal en zijn er culturele activiteiten. Het eerste weekend is direct na Hemelsvaartsdag, eind mei. De diverse etappes worden uitgelicht tot en met medio september. Een compleet overzicht is te zien via deze link op de website www.cultureelcoevorden.nl.