Den Haag – Tijdens de officiële opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award ‘Het Beste Bier van Nederland 2022’ bekendgemaakt. Overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen met het bier ‘De Weldoener’.

Brouwmeester Bert Calkhoven uit Coevorden is uiteraard blij met en trots op deze titel. Hij werkt sinds 2014 bij Maallust samen met collega-brouwmeester Roderick Veuger. Calkhoven heeft in Coevorden een eigen, kleine brouwerij, bekend als De Gulzige Gans.

De Weldoener (6,7% alcohol) is een soepel, blond bier van hoge gisting, geïnspireerd op de klassieke Belgische bierstijl. De smaak is bitterzoet en iets hoppig. Het bier heeft een mooie, goudgele kleur en een stevige, volle schuimkraag. De Weldoener is soepel, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. De kleur is goudgeel, de geur is fris en bloemig, de smaak is bitterzoet, maar soepel blond. De afdronk is iets droog en goed doordrinkbaar.

Het winnende bier kwam spectaculair de kerk binnengevlogen met een drone. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Den Haag overhandigd aan de brouwers van Maallust onder toeziend oog van Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag.

Medio april vond in Rotterdam voor de achtste keer de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. Er waren maar liefst 550 bieren ingestuurd. Aan de 54 winnende brouwerijen werden later die maand 29 gouden, 31 zilveren en 36 bronzen medailles uitgereikt.

Foto: Bert Calkhoven (midden) neemt de award in ontvangst.