Coevorden/regio – Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Dat wordt in Drenthe gevierd met allerlei evenementen. De start is in Coevorden, de eerste plaats in Drenthe die werd bevrijd. Er wordt in Coevorden een mooi programma op touw gezet voor zaterdag 5 en zondag 6 april.
Op 5 april werd de Bentheimerbrug opgeblazen. De troepen gingen echter niet dezelfde dag de stad in. Daarom was de ene helft van Coevorden al bevrijd, de rest van de stad volgde op 6 april. Daarna trokken de troepen, onder wie Polen, verder de gemeente in voor de bevrijding. Ook bij de Hesselerbrug zijn hevige gevechten gevoerd.
Wat betekent vrijheid nu?
Tijdens een bijeenkomst met indrukwekkende verhalen en een rap ontvouwden burgemeester Renze Bergsma en wethouder Joop Slomp de programmalijn, die nog verder moet worden uitgewerkt. “Herdenken is belangrijk”, aldus Bergsma. “Maar wat betekent vrijheid nu? Er is veel agressie en er zijn oorlogen. Toch gaat we onze tachtig jaar vrijheid met elkaar vieren. Daarvoor stellen we een subsidieregeling open voor organisaties om ook activiteiten te houden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en we moeten de verhalen kennen. Daarom zetten we in op activiteiten voor jong en oud om de verhalen door te vertellen.”
Samenwerking
Wethouder Joop Slomp liet weten dat er in het weekend van 5 en 6 april een festivalachtige sfeer in Coevorden hangt. “Op de Markt, bij de Haven en op de Weeshuisweide zal er van alles te doen zijn. Dat doen we in samenwerking met defensie, veteranen, Herman Woltersom uit Coevorden, historische verenigingen uit de gemeente, het 4 en 5 mei comité, Stichting Cultuurpodium Coevorden (Theater Hofpoort), musea en hopelijk haken veel verenigingen, ook uit de dorpen, aan.”
Elementen
Elementen kunnen zijn concerten, tentoonstellingen, re-enactment, Keep them Rolling en de onthulling van een kunstwerk. Daarover is de gemeente in gesprek met een kunstenaar. Mogelijk wordt het een reizend kunstwerk. Ook sportwedstrijden werden genoemd. Raadslid Henk Mulder en veteraan opperde het idee van een veteranenwedstrijd.
Helmen vol verhalen
Als introductie op de opening van de mini-expositie in het gemeentehuis vertelde Amy van Son over dit onderdeel. “Helmen vol Verhalen is een project waarbij 22 kunstenaars werden gekoppeld aan veteranen en op basis van de verhalen een kunstwerk maakten. In Drenthe is dat Harrie Vorsteveld, hij werd gekoppeld aan het kunstenaarsechtpaar Francoise Braun en Casper Teijgeler.” Van ‘Helmen vol Verhalen’ is een boek uitgebracht. Meer informatie staat op de website. De expositie duurt tot en met vrijdag 18 oktober.
Thuisfront
Harrie Vorsteveld en zijn vrouw Leida waren aanwezig tijdens de bijeenkomst. Hij werd uitgezonden naar onder meer Afghanistan en Roemenië. “Mijn vrouw en onze kinderen bleven achter. Wij krijgen medailles, maar het thuisfront verdient juist een podium”, zei Vorsteveld geëmotioneerd. “Mijn vrouw moest alles regelen, de sportclubs, de school en de tienminutengesprekken, dat heeft impact.”
Indrukwekkende rap
Bastiaan Wubbema uit Coevorden maakte een indrukwekkende rap, die hij live ten gehore bracht. Van deze rap is een filmpje op YouTube te zien en te horen (zie onderaan dit bericht). “Ik werd in 2004 en 2005 uitgezonden naar Irak. Alle gebeurtenissen hebben geleid tot PTSS.” Hij vertelde over de tatoeages die hij heeft laten zetten. “Die tatoeages vertellen mijn verhaal. Velen hebben trauma’s opgelopen. Ik ben ambassadeur van KNAK, dat staat voor ‘Wel geknakt, maar niet gebroken.
We praten niet over wat er is gebeurd, maar we hebben wel dezelfde klachten, angsten en gevoel van machteloosheid. Ik uit dat in de muziek.” Wubbema geeft reeds lessen op basisscholen en kan daarin zeker ook in Coevorden een rol vervullen.
De aanwezigen waren onder de indruk van de tekst en de beelden.
Subsidie gemeente en provincie
Om projecten mogelijk te maken die aandacht vragen voor de betekenis van vrijheid in Drenthe, die de vrijheid willen vieren of het einde van de Tweede Wereldoorlog willen herdenken, stelt de provincie vanaf 2 oktober 2024 een subsidieregeling open. Ook Coevorden stelt vanaf dan subsidie beschikbaar. Vooralsnog is daarvoor 30.000 euro beschikbaar. Ideeën zijn nu al welkom via 80jaarvrijheid@coevorden.nl.
Meer informatie over de provinciale regeling en de evenementen staat op www.80jaarvrijheiddrenthe.nl. Deze website wordt de komende maanden gevuld met activiteiten die plaatsvinden.
Zie ook:
Viering tachtig jaar vrijheid in 2025: bevrijdingsroute start in Coevorden