Zweeloo – Tijdens het afscheid van vanmiddag in Zweeloo is burgemeester Bert Bouwmeester benoemd tot ereburger van de gemeente Coevorden.

Het is de tweede keer dat er in Coevorden een ereburger wordt benoemd. Het ereburgerschap van de gemeente Coevorden, met de bijbehorende gouden draagmedaille en oorkonde werd in 2004 ingesteld. Renate Groenewold werd toen ereburger na het behalen van haar gouden medaille op het wereldkampioenschap allround schaatsen.

Actief in Coevorder gemeenschap

Het huidige college en de raad benoemden Bert Bouwmeester tot ereburger omdat hij in de periode van 2004 tot heden actief in de Coevorder gemeenschap was en veel heeft betekend voor de gemeente Coevorden. Hij deed dit vanuit zijn portefeuille; bestuurszaken, openbare orde en veiligheid, handhaving, bedrijfsvoering, coördinatie internationaal beleid, coördinatie en procesbewaking burger, bestuur en communicatie en regionale samenwerking, inclusief de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe.

Internationaal beleid

Het college vindt dat Bert Bouwmeester vooral de coördinatie in het internationaal beleid uitzonderlijk heeft uitgevoerd. “Hij bezit als het ware het grensgen. Een bijzonder samenwerkingsproject tussen de gemeente Coevorden en de Samtgemeinde Emlichheim is het grensoverschrijdende bedrijventerrein GVZ Europark. Het is het enige bedrijventerrein langs de Duits-Nederlandse grens en een project waar Bert Bouwmeester zich bovengemiddeld voor inzette. Het is een visitekaartje voor de regionale economie en de samenwerking in de grensregio.”

Onze regio als voorbeeld

Bert Bouwmeester zat altijd vol ambitie en creatieve ideeën hoe de samenwerking verder te ontwikkelen en onze regio als een voorbeeld voor andere Europese grensregio’s te stellen. Vanuit zijn positie als burgemeester heeft hij daarbij met veel tijd en aandacht geïnvesteerd in goede relaties. Zowel in de EDR als in de Euregio en Brussel. En bij diplomaten en Nederlandse partners. Een voorbeeld is zijn recente betekenisvolle rol in de succesvolle lobby voor de grensoverschrijdende treinverbinding Emmen-Coevorden-Emlichheim-Nordhorn-Rheine.

Dialoog

“Verbinden en resultaten boeken. Dat is zijn aanpak”, aldus het college. “Ook in de stedenband met Belarussische stad Brest zijn er goede betrekkingen ontwikkeld. Gedurende de jaren hebben er culturele uitwisselingen plaatsgevonden en is er een verdieping ontstaan in elkaars land, systeem en denkwijze. Het afgelopen jaar is de stedenband tussen Coevorden en Brest streving onder druk komen te staan als gevolg van de binnenlands politieke ontwikkelingen in Belarus. Ook hierin heeft Bert Bouwmeester diverse pogingen ondernomen om een dialoog aan te gaan met bestuurders en met de bevolking van Brest over mensenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting.”