Coevorden – Met het boren van twee putten bij de sportaccommodatie de Swaneburg wordt een volgende stap gezet in de realisatie van het project Gasloos. Daardoor kan in maart 2021 de gaskraan definitief dicht. De werkzaamheden zijn vandaag begonnen.

Projectleider Anton Beekman: “Deze putten worden geboord door de firma Haitjema uit Dedemsvaart, een specialist op dit gebied. De putten worden tot een watervoerende laag op circa 75 meter diepte geboord. Uit een van de putten wordt straks water opgepompt met een temperatuur van rond de 15 graden. Via een warmtepomp onttrekken we hieruit energie waardoor het water tot circa 10 graden afkoelt. Deze energie wordt dan met een temperatuur van zo’n 45 graden afgegeven aan een watercircuit. Met dit water worden dan de radiatoren en andere afgiftesystemen gevoed. Deze verwarmen het zwembadwater en de ruimten. Het afgekoelde water wordt in de andere put, die op ongeveer 100 meter afstand van de eerste put ligt, weer teruggevoerd in de bodem. Daar warmt dit water dan weer enigszins op.”

Bron in balans

“Uit berekeningen blijkt dat, zonder maatregelen, op de lange termijn het water in de watervoerende laag langzaam zal afkoelen. Daardoor zou het opgepompte water dan een steeds lagere temperatuur krijgen. Dit zou de efficiëntie van het systeem nadelig beïnvloeden. In de zomer zullen we daarom de energie uit de lucht halen met de al eerder geplaatste warmtepompen. Op het dak van het zwembad liggen warmtecollectoren waarin water door de zonnestraling wordt opgewarmd. Die warmte hebben we zomers niet nodig voor de accommodatie en voeren we terug in de bron. Daardoor blijft de bron in balans en kunnen we er daarom tot in lengte van jaren op een efficiënte manier energie uit blijven onttrekken.”

Volledig CO2-neutraal

Beekman: “Natuurlijk gebruiken de warmtepompen elektrische energie. We worden straks gasloos maar zullen wel wat meer elektriciteit nodig hebben. Als stichting produceren we met 786 zonnepanelen per jaar ca. 200.000 kWh groene stroom. Ook de elektriciteit die we daarnaast nog nodig hebben kopen we groen in. Daardoor zijn we straks gasloos maar ook onafhankelijk van fossiele energie. We zijn dan ook volledig CO2-neutraal.”

Compliment

Dit project is mogelijk gemaakt door de steun van de gemeente Coevorden. Wethouder Joop Brink is verheugd dat de gaskraan van het complex aan het einde van dit kwartaal dicht gaat: “Mijn complimenten voor de manier waarop dit project door de betrokkenen van de Stichting de Swaneburg naar de afronding wordt gebracht. Het is een aanwinst voor duurzame sportaccommodaties in onze gemeente”.

Ook de financiële bijdrage van de Provincie Drenthe was een belangrijke voorwaarde om dit project te kunnen realiseren. De oorspronkelijke planning was het project eind 2020 af te ronden. Dit is niet gelukt met name door de lange levertijden van belangrijke onderdelen. De coronamaatregelen hebben eveneens voor enige vertraging gezorgd. “We hebben er vertrouwen in dat in maart de gaskraan dicht kan”, aldus Beekman.