Coevorden/regio – Een aantal boeren uit de directe omgeving van Coevorden en Dalen hield vanochtend een korte ludieke actie bij het politiebureau. Vanaf het verzamelpunt aan de Loosche Mars in Dalen ging het gezelschap naar Coevorden.

De boeren blokkeerden daarbij de Krimweg niet, zij parkeerden veelal in de berm naast het DSM-gebouw. Even later bezochten zij het politiebureau, waar een politieagent hen te woord stond. De actie verliep in gemoedelijke sfeer. De boeren leverden tandenborstels en washandjes in voor het geval zij ook een nachtje bij de politie moeten doorbrengen. Het is een ludieke actie, omdat deze boeren geenszins van plan zijn het zover te laten komen.

“Het schieten op trekkers”, verwees woordvoerder Jan Uineken naar het schietincident in Heerenveen, “is een serieuze zaak.” De boeren vragen zich af of dat nou werkelijk nodig was. De boeren en de politie Coevorden waren het er wel over eens, dat zij niet weten wat daaraan mogelijk is voorafgegaan.

“Wij gaan door met onze acties tot er beweging in de zaak komt”, aldus Uineken. “Dat de provincie de stikstofkaart terzijde heeft gelegd, is een eerste goede stap. Maar we zijn er nog lang niet.” Ondertussen passeert een fietser, die luidkeels roept “Volhouden, hoor, anders heb ik niets meer te eten.”

Dat vanuit de distributiecentra wordt gezegd, dat zij niets met de stikstofcrisis hebben te maken, steekt Uineken. “De supermarkten hanteren schandalige winstmarges. En wat geïmporteerd wordt, wordt meegeteld bij de productie in Nederland.”

Uineken laat nog weten, dat de contacten met de politie bij de demonstraties waar deze groep boeren is geweest, altijd goed is. “Wij zitten met de politie wel op één lijn, maar zij krijgen hun opdrachten van hogerhand.” Tot slot vreest hij voor de nieuwste mestplannen. “De gevolgen zijn onder meer, dat de weerstand van de dieren vermindert.”