Coevorden – De theaterproductie ‘Je bent van mij – De kant van Ada’ van Stichting Drents Productiehuis Mevrouw Ogterop is op zaterdag 10 februari te zien in Theater Hofpoort.

In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen. Middendorp vertelde onlangs in Theater Hofpoort dat de productie is gebaseerd op de gebeurtenissen rond de moord op Marianne Vaatstra.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt?

De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada’s verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.“

Kaarten zijn te bestellen via deze link op de website van Theater Hofpoort en zijn te koop bij de theaterkassa, elke vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

Foto: © Miek Uittenhout