Oosterhesselen/Gees – In Gezondheidscentrum Oosterhesselen aan de Edveensweg 13 zijn tot en met 20 september twaalf fraaie foto’s en maar liefst achthonderd pasfoto’s van inwoners van Gees en omgeving in de oorlogsjaren.

Gezinus Jansen was tijdens de Tweede Wereldoorlog fotograaf in Gees. Toen de Duitse bezetter het persoonsbewijs verplicht stelde voor alle Nederlanders, kwamen de inwoners van Oosterhesselen, Gees en Zwinderen naar hem toe om een pasfoto te laten maken.

Een paar jaar geleden stuitte de zoon van Gezinus, Fred, op zolder op een grote doos met negatieven. Dat bleken de negatieven van de pasfoto’s te zijn. Willem Anninga uit Oosterhesselen en Kees van Dijk uit Gees gingen op zoek naar de namen en de verhalen achter deze portretten. Ze scanden de negatieven en drukten de foto’s af. Zij legden bezoeken af aan ouderen en hebben inmiddels van van de helft van de foto’s de namen achterhaald.

Met financiering uit het Dorpsbudget van Gees zijn er archiefmappen met alle foto’s gemaakt en zijn twaalf foto’s ingelijst. De archiefmappen met de pasfoto’s liggen in de wachtruimte. Iedereen, die informatie heeft, mag de lijsten met namen aanvullen.

De expositie is te zien tijdens de praktijkuren van het gezondheidscentrum.