Coevorden – Zoals Coevorder Nieuws onlangs al meldde, gaat Coop Martijn Seiger aan de Rembrandtlaan sluiten. De laatste dag voor deze winkel is op zaterdag 14 januari van 8.00 tot 12.00 uur. Martijn Seiger geeft tekst en uitleg over deze ingrijpende beslissing, die niemand in de koude kleren is gaan zitten.

“Voortzetting van de winkel bleek economisch niet haalbaar. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Zo is er de kostenontwikkeling. Bij het overstappen naar de formule Plus zou de hele inventaris moeten worden vernieuwd. Het is overigens niet waar, dat Plus de winkel te klein zou vinden”, waarmee Martijn dit gerucht ontkracht.

De winkel draaide absoluut niet slecht, maar toch spelen diverse factoren een rol. “Zoals de wet- en regelgeving een rol. De verkoop van tabak eindigt in 2024, er komen maatregelen op de verkoop van alcoholische dranken, suiker, vlees en groente en fruit. Dit is een cocktail, die ervoor zorgt dat het bestaansrecht van de winkel in het geding komt. Een ritje naar de supermarkten in Duitsland wordt daardoor wel heel aantrekkelijk.” Daarnaast lopen enkele contractuele verplichtingen af. “De zaak is nu nog te overzien, dus daarom is deze zware beslissing genomen.”

Martijn heeft diverse gesprekken gevoerd met andere formules, maar dat heeft niet tot resultaat geleid. “Maar ik denk dat de kans bestaat dat na sluiting van de winkel toch een andere formule zijn intrede doet.”

Bijna drie jaar geleden nam Martijn Seiger de winkel over, waarmee een grote wens van hem in vervulling ging. Die is nu wreed verstoord. “Ik was van plan hier jaren te blijven en dit had ik destijds niet verwacht. En wat als er niet was gefuseerd met de Plus? Op deze vraag komt nooit een antwoord.”

Medewerkers

Martijn doet er alles aan om te zorgen, dat de medewerkers weer op een goede plek terechtkomen, vooral de vaste medewerkers. “Een medewerker heeft reeds een andere baan en met anderen worden gesprekken gevoerd. Ook Harry gaat me aan het hart.” Harry, die een verstandelijke beperking heeft, is al jarenlang een vast gezicht in de winkel. “Over en met hem lopen gesprekken met een andere supermarkt. Aankomende week hebben we een sollicitatiegesprek. En: Harry neemt beslist klanten mee naar zijn nieuwe werkplek.” Er staan dertig mensen op de loonlijst van wie er tien al een andere baan hebben gevonden.

Hij zet zichzelf op de tweede plaats. “Een kapitein verlaat als laatste het schip.” Toch moet hij ook naar zijn eigen toekomst kijken. “Ik denk, dat ik eerst een interne opleiding bij Plus ga volgen en kijk dan wat op mijn pad komt.”

Middenin samenleving

De winkel vervult niet alleen een functie in de wijken Poppenhare, Lootuinen, Binnen- en Buitenvree, maar het strekt zich verder uit. “We hebben goede samenwerking met de gemeente, de buurtsportcoaches en basisscholen, die we op allerlei manieren steunen.” Daarnaast is er de winkel Coopje in woonwijkcentrum De Schutse.” Martijn hoopt dan ook, dat er toch weer wat in het winkelpand komt. “Voor ouderen uit de wijk was het lekker dichtbij om even hun boodschappen te doen. En: bij ons konden ouderen hun boodschappen nog per telefoon bestellen. Voor hen is sluiting van de winkel ook een hard gelag.”

Martijn heeft het enorm naar zijn zin gehad in Coevorden. “Ik ben met open armen ontvangen en iedereen denkt met je mee. Er was een fijne samenwerking en de winkel was laagdrempelig. Ik heb hier veel lol gehad.”

Uitverkoop

De laatste dag is dus zaterdag 14 januari. De winkel is dan geopend van 8.00 tot 12.00 uur. Er is dan een uitverkoop: alle artikelen gaan weg voor de helft van het geld.

Met de sluiting van de Coop wordt een stuk geschiedenis afgesloten. Voorheen had de familie Oosterveen er een winkel, die in 1984 werd overgenomen door de familie Oldengarm.