Coevorden – De raadsleden maakten zich donderdagavond zorgen over de gestegen bouwkosten waarvoor nog eens ruim 3,7 miljoen euro beschikbaar zou moeten komen. Dat komt in totaal neer op zo’n 40 miljoen.

BBC2014 bij monde van Henk Mulder greep terug naar een eerder standpunt: nieuwbouw op de huidige locatie aan de Van Heeckerenlaan. Dat leek de andere fracties geen goed idee, omdat nu eenmaal een weg is ingeslagen met nieuwbouw op Holwert-Midden. Zijn partij vindt dat het doel nu een open einde heeft.

Net als de andere fracties kon wethouder Jeroen Huizing zich niet vinden in het idee van BBC2014. “Dan moet het hele proces opnieuw en dat gaat weer veel tijd kosten. Bovendien moet je aan de Van Heeckerenlaan gedurende de sloop en de nieuwbouw zorgen voor vervangende ruimte en dat brengt ook kosten met zich mee.”

BBC2014 eerder mee met extra geld

Weliswaar koos BBC2014 al in 2021 voor dit scenario, maar ging later wel mee met een voorstel om 1,7 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor 500 m2 als vervangende ruimte voor het Cultuurhuis waarvan De Nieuwe Veste eerder gebruikmaakte. Een eerder voorstel over dit onderdeel haalde het niet, maar later kwam het college voor de tweede keer met hetzelfde voorstel. BBC2014 stemde in. VVD en PAC waren hiertegen, omdat het eerste voorstel door de raad was afgeschoten. Zij ergerden zich aan een tweede poging.

Grondverwerving vertraagt proces

De extra miljoenen voor nieuwbouw op Holwert-Midden worden veroorzaakt door de gestegen bouwkosten. De raad besloot eind 2021 dat de nieuwbouw van De Nieuwe Veste op Holwert-Midden aan de Parallelweg/DSM-weg moet komen. Het grootste probleem is nu de verwerving van de benodigde gronden. Dat proces duurt veel langer dan de gemeente had verwacht.

Tijdens de bespreking van donderdagavond liet Irma Talens van de VVD weten zich zorgen te maken over de toekomst zij vroeg zich af of alle financieringsbronnen wel zijn bekeken. “Als ik de woorden van BBC2014 proef, dan lijkt het dat u wilt stoppen. Dan kun je alles in de prullenbak gooien wat er tot nu toe is gedaan. Eddy Heeling van het CDA stelde de vraag of tevoren wel duidelijk is gemaakt dat het proces langer zou duren. “Heeft het college nog mogelijkheden om het proces wat betreft verwerving van gronden te versnellen?” aldus Heeling.

MFC Schoonoord

Jerry Stoker van het PAC vroeg fijntjes aan Henk Mulder of hij ook zo denkt over MFC Schoonoord. “De raad heeft een besluit genomen over MFC Schoonoord. Ook daarvan stijgen de bouwkosten. Gaat uw mening ook voor dit project gelden?” Stoker zou het wat betreft De Nieuwe Veste op prijs stellen als duidelijk wordt gemaakt op hoeveel het uiteindelijke bedrag voor De Nieuwe Veste wordt. De kosten voor MFC Schoonoord staan momenteel op 21 miljoen, maar ook dat bedrag stijgt door de hogere bouwkosten.

PvdA, VVD, CDA, PAC en PPC maakten zich dan wel zorgen en betreurden het dat het proces zo loopt. Henk Bouwers van PPC vroeg zich daarbij of af het college een termijn in gedachten heeft voor verwerving van de gronden. Marjan Nijenbanning van de PvdA maakte duidelijk geen herhaling van zetten te willen, omdat reeds drie jaar geleden een besluit is genomen over De Nieuwe Veste. Ook Henk Bouwers beoordeelde het als een gepasseerd station.