Coevorden – Een van de oudste familiebedrijven van Nederland, de Apollo Group uit Coevorden, mag sinds vrijdagmiddag het predicaat koninklijk voeren. CEO Claudia van den Pol, de zesde generatie in het bedrijf, nam de oorkonde in ontvangst uit handen van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe.

In het bedrijf aan de Modem werd het een bijzondere gebeurtenis in aanwezigheid van leidinggevenden, de werknemers die al heel lang in dienst zijn en via de digitale weg medewerkers van de buitenlandse vestigingen. Burgemeester Renze Bergsma was ook aanwezig om het bedrijf te feliciteren. De buitenlandse werknemers werden door Claudia op de hoogte gesteld van het heuglijke feit en liet hen weten, dat het bedrijf voortaan de naam Royal Apollo mag voeren.

Historie

Jetta Klijnsma gaf een beeld van het bedrijf, waarna Claudia van den Pol nog op onderdelen wat dieper in ging. Bij de voorbereiding was Jetta Klijnsma van de ene in de andere verbazing gevallen over dit bijzondere bedrijf. “Het is 175 jaar geleden dat Gijsbert van der Pol in 1847 in Nijkerk zijn smederij oprichtte. Ook de tweede generatie was hoefsmid. De derde generatie in de persoon van Aart transformeerde de smederij naar een bedrijf dat machines ging ontwikkelen. De fabriek verhuisde in die periode naar Coevorden en ging zich specialiseren in het maken van transportbanden voor de internationale markt.”

Klijnsma was ervan op de hoogte, dat Claudia alle facetten van het bedrijf heeft doorlopen voordat zij in 2016 CEO werd. “Je kent het bedrijf dus door en door. Alle generaties in het bedrijf hebben een enorme ondernemersgeest. Jij zet je niet alleen in voor het bedrijf, maar ook voor maatschappelijke zaken. Je streeft naar een betere wereld.”

Claudia vertelde, dat Aart (derde generatie) jong overleed en dat zijn vrouw Mina toen aan het roer kwam. Daarmee was zij dus een voorganger van Claudia. De vier zonen van zetten het bedrijf voort. Een van deze zonen was Joop, ook wel bekend als Joop de Bouwer, de opa van Claudia. De vijfde generatie was Claudia’s vader Jack. Het was even een emotioneel momentje voor haar en haar moeder. “Hij zou ongelooflijk trots geweest zijn, maar helaas is hij in 2020 overleden.”

Nieuwe ontwikkelingen

Als belangrijk kenmerk voor dit bedrijf noemde Claudia (35), dat het bedrijf steeds in staat is geweest om in te springen op nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen voor de bulk- en verpakkingsindustrie. Apollo ontwikkelt transportsystemen voor grote internationale afnemers. Het bedrijf is steeds uitgebreid en heeft vestigingen in Coevorden, Thailand, China, India en de Verenigde Staten. Bedrijven als Coca-Cola, de New York Times en Unilever behoren tot de klanten van de Apollo Group. Ook auto-onderdelen van Tesla worden vervoerd via de transportbanden van het Coevordense bedrijf. “En ook de bekende M&M’s”, voegde Claudia nog toe. Het bedrijf wil in Coevorden verder groeien, want inmiddels is Apollo uit z’n jasje gegroeid. Daarom wordt gekeken naar mogelijkheden binnen Coevorden, waarbij Claudia met een schuin oog naar de burgemeester keek.

Tot slot werd een toost uitgebracht op deze bijzondere gebeurtenis en de toekomst van het bedrijf.

Een bedrijfsfilmpje is hier te bekijken.