Dalen – Aold Daol’n schenkt op bescheiden wijze aandacht aan de roerige tijd van de bezetting. Veertien Joodse inwoners van Dalen werden vermoord, ook waren er vele andere oorlogsslachtoffers en vonden gebeurtenissen plaats als de verovering van de Oosterhesselerbrug.

In de vitrine van De Roezemoes staan drie nieuwe maquettes, gemaakt door Jan Abbing uit Dalen, die te maken hebben met de oorlogsperiode: de voormalige lagere school waar het distributiekantoor was gevestigd, het oude gemeentehuis en de Oosterhesselerbrug met een kazemat. De bijgevoegde teksten vertellen het verhaal 1940-1945. Ook ’s avonds kan een kijkje worden genomen, want de vitrine is verlicht.

Zodra De Spinde weer opengaat, zijn in de vitrines zestig originele voorwerpen en foto’s, voorzien van tekst, uit de oorlogsperiode te bekijken. Er is aandacht voor onderwerpen als mobilisatie, voedseldistributie, verzet, jodenvervolging, de hongerwinter en de bevrijding.

Struikelstenen

In 2018 heeft Aold Daol’n struikelstenen oftewel stolpersteine geplaatst in de bestrating voor de vijf woningen van de Joodse Dalenaren, die op 2 oktober 1942 zijn afgevoerd. Op de steentjes staan de naam, geboortejaar, overlijdensdatum en plek van overlijden van de betreffende persoon. De steentjes zijn te vinden aan de Brinken 18, Hoofdstraat 57 en Westerwijk 11, 13 en 28.

Foto: Eén van de voorwerpen is een zelfgemaakte radio-ontvanger met koptelefoon, verborgen in een boek. Bron: Aold Daol’n.