Coevorden – Aleksandra Westerveen-Wojtysiak uit Coevorden heeft een vervolg geschreven op haar boek ‘365 dagen met Nederlands’ voor Polen, die snel en goed de Nederlandse taal willen leren. In het eerste deel stelde zij per week een werkwoord centraal, ditmaal gaat het om zelfstandig naamwoorden.

In een eerder gesprek zei de van origine Poolse Aleksandra, dat het aanbod van studieboeken groot is, maar dat de lesstof ingewikkeld is. Daar wilde zij wat aan doen en aan de hand van haar boek spreken Polen binnen betrekkelijk korte tijd vloeiend Nederlands. “Het eerste boek is heel enthousiast ontvangen.”

De thema’s in haar nieuwe boek met zelfstandig naamwoorden zijn huis, dieren, familie en gezondheid. Elke dag behandelt zij het werkwoord van de week met korte oefeningen. “Het eerste deel”, aldus Aleksandra, “is goed verkocht en van dit nieuwe boek heb ik er inmiddels al meer dan honderd verkocht.”

Zij is bovendien bezig om een onlinecursus van haar boeken te maken, zodat te horen is hoe je woorden uitspreekt. Aleksandra is ook al bezig met een derde boek, waarin grammatica centraal staat.

Diversiteit in werkzaamheden

Zo’n zeventien jaar geleden kwam Aleksandra naar Nederland. Zij leerde de Nederlandse taal snel, omdat dat mogelijkheden biedt om hier aan de slag te gaan. Vijf jaar geleden startte zij met haar eigen bedrijf, Taalbureau Accent. Zij vertaalt, tolkt en geeft Nederlandse en Poolse les aan zowel Nederlanders als Polen. Verder geeft zij advies aan Nederlandse bedrijven. “Inmiddels”, vertelt Aleksandra, “ben ik beëdigd tolk. Voor het ministerie van defensie neem ik examens af bij militairen als ze op missie zijn. Verder tolk ik voor onder andere de politie en de kinderbescherming. De diversiteit in zijn werk is heel leuk.”

Passie voor taal

“Als ik zie waar nu nu sta, vind ik het fantastisch. Alles valt op z’n plek. Ik heb zoveel passie voor de taal. Ik sprak al wel goed Engels toen ik hier kwam. Ik vond de Nederlandse taal vrij hard klinken, ik heb het nog wel moeilijk met de letter g”, lacht Aleksandra. “De lidwoorden vond ik ook wel lastig. Maar hoe langer je de taal spreekt en goed luistert, hoe beter het gaat. Durven praten is heel belangrijk. Wat ik zeer waardeer aan de Nederlanders is, dat zij de zinnen niet voor je afmaken. Ze geven je alle ruimte geven om te praten. Een enorme stimulans!”

Informatie en bestellen boek

Taalbureau Accent heeft sinds kort een nieuwe website, waarop de teksten zowel in Nederlands als het Pools staan. Op de website www.taalbureauaccent.nl staat meer informatie. Via deze link zijn de boeken te bestellen.