Sleen/Nieuw-Amsterdam – Albert Heijn Klaver Kortwijk is de eerste supermarkt waar binnenkort honing uit eigen tuin kan worden gekocht. Imker Arjan Bouwhuis plaatste een bijenkast op de winkels in Sleen en Nieuw-Amsterdam.

Twee bijenvolken verhuisden deze week met kast en al naar het dak van de supermarkt. De zonnige gele bijenkasten stonden tot voor kort nog bij imkerij Bij de Drenth in Weerdinge. Vanaf hier zullen de bijen uitvliegen om binnen een straal van 3 kilometer stuifmeel en nectar te verzamelen.

De tuinhoning is een primeurtje voor de supermarkt. Ondernemer Bea Kortwijk is enthousiast over de samenwerking. “We bieden hierdoor straks niet alleen een uniek product, maar het zorgt ook voor meer biodiversiteit in de omgeving”, vertelt zij. Alle medewerkers van het bedrijf en bewoners van woonzorgcentra De Schoel in Sleen en Oldersheem in Nieuw-Amsterdam ontvingen een zakje met biologische bloemzaadjes. Het zaaien hiervan zorgt niet alleen voor mooie bloemen, maar helpt ook de bijen om gemakkelijker nectar te vinden. Deze bloemzaadjes zijn te koop in de winkel.

Voor overlast is imker Arjan Bouwhuis niet bang. “Bijen hebben nogal eens last van het imago van wespen”, aldus Arjan. “Wespen worden, vaak zo rond augustus, aangetrokken door de zoete geur van eten en drinken en verschijnen dan in groten getale in de omgeving van terrassen, barbecues en afvalbakken. Bijen doen dat niet.” Sterker nog, de imker beweert dat bijen zelfs zelden in de buurt komen van mensen, omdat ze enkel uitvliegen om op zoek te gaan naar nectar en stuifmeel. “Als de vlieghoogte genoeg is, ontmoeten ze op hun route helemaal geen mensen. Ze dalen pas als ze de gewenste bloemen hebben gevonden. Uitvliegen vanaf een dak is daarom ideaal.” Bovendien zijn de bijen van het ras Carnica. “Deze bijen staan bekend om hun vriendelijkheid.”

De eerste reacties op het project zijn volgens Bea Kortwijk erg positief. “Omdat het een primeurtje is, wisten we niet zo goed wat men ervan zou vinden. Maar tot nu toe ontvangen we zulke leuke reacties. Voordat het project officieel van start was, verkochten we al een flink aantal zakjes met bloemzaadjes. Dit is echt boven verwachting!”

Er stond een workshop honing slingeren op het programma, maar door de omstandigheden rondom de COVID-19 pandemie is het nog onzeker of dit kan plaatsvinden. Wel is Bouwhuis meer dan bereid om vragen te beantwoorden over het project. Ook is alles te volgen via de Facebookpagina Tuinhoning of de Facebookpagina van Albert Heijn Klaver Kortwijk.

Foto: Guido Hansman.