Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: het is volop in het nieuws. Ik ben pertinent tegen, zeker gezien de hoge premies die momenteel moeten worden betaald.

Toen ik pas zelfstandig ondernemer werd, in 2012, heb ik een AOV afgesloten. Bij de vaststelling van de premie tellen onder meer leeftijd, ziektegeschiedenis en beroep mee. In mijn geval was leeftijd de bepalende factor. Ik koos voor een korte wachttijd, omdat ik alleenverdiener ben. Dat betekende een premie van maar liefst bijna 400 euro per maand. Een behoorlijke aderlating dus.

Medio 2013 brak ik door een ongelukkige val mijn kuitbeen. Omdat zoiets onmiskenbaar is, kreeg ik een bedrag uitgekeerd. Dat was 40 procent van het verzekerde bedrag, omdat ik achter mijn computer nog best een deel van mijn werk kon uitvoeren. Prima, dacht ik. Maar, de verzekeringsmaatschappij is verplicht alvast de belasting in te houden. Dat ging al aardig richting de 50 procent. Dat voelde niet goed. De premie is dan wel aftrekbaar van de belasting, maar dat weegt niet op tegen dat gevoel.

Daarom heb ik mij aangesloten bij een broodfonds. Dat is geen verzekering, maar een voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Maximaal vijftig leden betalen een bijdrage, afhankelijk van het inkomen op basis van de jaarrekening. Je kunt ook kiezen voor een lager maandelijks inkomen als je zelf wat spaargeld hebt. In mijn geval betaal ik een maandelijks bedrag van 90 euro om elkaar bij ziekte van een inkomen te voorzien. Zijn er geen of weinig zieken? Dan spaar je zelf dat bedrag.

Er zijn ook zzp’ers, die hun spaargeld kunnen benutten voor arbeidsongeschiktheid.

De verzekeringsmaatschappijen zijn niet van plan om de gewenste verzekeringen door te voeren, dat zou het UWV moeten doen. Nou, of dat goedkomt gezien de misstanden bij deze overheidsinstelling. UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, terwijl zzp’ers geen werknemers zijn.

Volgens de met name linkse partijen concurreren zzp’ers met werknemers. Zij zijn voor werkgevers en opdrachtgevers een stuk goedkoper, omdat ze geen premies hoeven af te dragen voor hun pensioen en verzekering. Dat het aantal zzp’ers de laatste jaren flink is gestegen, heeft natuurlijk een oorzaak. De economische crisis is de grootste boosdoener. Vele oud-werknemers werden min of meer noodgedwongen zzp’ers. Dat geldt ook voor mij, al bevalt het mij uitstekend. In plaats van een beroep te doen op de ww, steken zij de handen uit de mouwen. Dat verdient geen straf.